Ελλάδα

Εξεταστική για Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα 29 συγγενών των θυμάτων για διακοπή των εργασίων

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας. Στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι δεν είναι συμβατό με τον κανονισμό της βουλής και ότι είναι συμπληρωματικές οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής και της δικαιοσύνης.

Υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ «Σπαρτιάτες», η ΚΟ «Νίκη» και ο αν. βουλευτής Κ. Φλώρος. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την εισαγγελία Λάρισας,να διακοπούν τότε οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Ο εισηγητής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης, τόνισε ότι το αίτημα δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, διότι η εξεταστική επιτροπή είναι επιφορτισμένη, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ελέγξει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν.

Σημειώσε επίσης ότι ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής και της δικαστικής ανάκρισης είναι διακριτός, το υλικό της εξεταστικής διαβιβάζεται στον ανακριτή, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες και εφόσον κρίνει να ζητήσει από τη Βουλή να ασκηθεί ποινική δίωξη και για πολιτικά πρόσωπα.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης είπε ό,τι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής στερείται αυτή τη στιγμή, τα βασικά αποδεικτικά υλικά, ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button