Ελλάδα

Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο στην Ελλάδα

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο στην χώρα μας με τους δεκατέσσερις χιλιάδες εξ αυτών να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Στη Θεσσαλονίκη, 1.400 περίπου ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 150 σε περιτοναϊκή κάθαρση και 300 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την χρόνια νεφρική νόσο παγκοσμίως είναι άκρως ανησυχητικά καθώς πάσχουν από αυτήν σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια εξελισσόμενη πάθηση που επηρεάζει το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.

Μόνο στην Ευρώπη, ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο αυτή φτάνει τα 100 εκατομμύρια άτομα και οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2040 η Χρόνια Νεφρική Νόσος θα αποτελέσει την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της 5ης επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 (11:00 με 20:30) στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις σύγχρονες απόψεις αναφορικά με την αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζει το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Β’ Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τη B΄ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, την Α΄Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, την Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ, την «European Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease» και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button