Οικονομία

Εστίαση: Ανεβάζει ρυθμούς ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της νέας της τουριστικής σεζόν έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι επιχειρήσεις εστίασης ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» που συνεχίζουν να «πιέζουν» τον κλάδο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα για την εστίαση, παραμένει και φέτος η έλλειψη προσωπικού, τόσο για τις μικρότερες επιχειρήσεις όσο και για τις μεγάλες αλυσίδες, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου. Πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες λόγω των τουριστών είναι μεγαλύτερες και πολλοί εργαζόμενοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα αποφασίζουν να μετακινηθούν στα νησιά ώστε να δουλέψουν για σεζόν στις τουριστικές περιοχές.

Μέσα στον Μάρτιο ουσιαστικά θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι κινήσεις από πλευράς των επιχειρήσεων σχετικά με τις ανάγκες της φετινής τουριστική σεζόν και τότε θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στον κλάδο, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρος. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα μένει να φανεί και πώς θα επιλέξουν να λειτουργήσουν φέτος οι επιχειρήσεις εστίασης σε δημοφιλή νησιά της χώρας, όπως η Μύκονος, όπου το περασμένο έτος ο κλάδος κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις σε τζίρο (- 2.9% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

Ενδεικτικό πάντως της εικόνας που παρατηρείται αυτή τη στιγμή είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Λιάρος, όπου σε αλυσίδα, η οποία διαθέτει περίπου 15-18 καταστήματα, λείπουν συνολικά 70-80 εργαζόμενοι. Οι ελλείψεις αφορούν σε όλες τις ειδικότητες, τόσο σε σερβιτόρους, όσο και σε προσωπικό στην κουζίνα αλλά ακόμη και σε οδηγούς για delivery ή προμήθειες, εξηγεί. Είναι γεγονός ότι κλάδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν προσελκύει εύκολα εργαζόμενους, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, καθώς για τους περισσότερους η εστίαση αποτελεί μία ευκαιριακή απασχόληση.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων βεβαίως δεν αφορά μόνο στην εστίαση αλλά και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας. Στην περίπτωση της εστίασης όπως και του τουρισμού ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο, με τους εργαζόμενους πάντως από την πλευρά τους να επισημαίνουν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να δουλέψουν αλλά και το ζήτημα των αμοιβών τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button