Οικονομία

Σκάλκος: Έχουμε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε

Τις σημαντικές προσπάθειες κράτους και ιδιωτών, αλλά και τα σημαντικά “αγκάθια” στην έγκαιρη “απορρόφηση” των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επεσήμαναν οι ομιλητές θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10- 13 Απριλίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, τόνισε πως “αν και φαίνεται παράδοξο, έχουμε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε” και πρόσθεσε, ότι γίνονται περισσότεροι έλεγχοι νομιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό φέρνει καθυστερήσεις.

“Είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαφάνειας”, επεσήμανε. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης “σημαντικο υπερόπλο”, αλλά όπως είπε, “ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια”, όπως ο συντονισμός για να μη γίνονται αλληλοκαλύψεις, να υπάρχει διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων (κράτους και αγοράς), αλλά να υπάρχει και δεξαμενή ώριμων έργων. Συμπλήρωσε, ότι στο ΕΣΠΑ πετύχαμε 1,6 πολλαπλασιαστή απορρόφησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία του ΟΟΣΑ ως προς την αξιοποίηση κονδυλίων.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, χαρακτήρισε “εθνικό στοίχημα” για τη δημόσια διοίκηση και τους ιδιώτες να πετύχουν τους χρόνους απορροφησης, καθώς απομένουν λιγότερο από 30 μήνες για τη λήξη του σχεδίου. “Γίνονται προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας κατά της νόθευσης του ανταγωνισμού και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μία δικλείδα ασφαλείας”, σημείωσε. Τόνισε, ότι παρά τις πολλές προκλήσεις, μεγαλώνουν οι εκταμιεύσεις και οι απορροφήσεις. “Στο δανειακό σκέλος έχουν εκταμιευθεί προς επενδυτές από τα 8,57 δισ. ευρώ, τα 2,3 δισ.ευρώ, δλδ 27%” και συμπλήρωσε, ότι πάμε για το 5ο αίτημα πληρωμής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, επεσήμανε τον οριζόντιο συντονιστικό ρόλο της Γραμματείας και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ανέφερε ως σημαντική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο αυτό, την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη, έργο ύψους 493 εκ.ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση αρχείων και νέα δικαστικά κτίρια, που θα επιφέρουν 30% μείωση στο χρόνο εκδίκασης. “Μέχρι το 2027 θα έχουμε σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, κατέληξε.

Παράλληλα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών “EY Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA) South Cluster, EY, Greece” μίλησε για “εθνικό στοίχημα” στην απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου, συμπληρώνοντας πως “δεν υπάρχουν πολλά ώριμα έργα”. “Πρέπει να πάρουμε τα επενδυτικά πλάνα και να επιλέξουμε τις καλύτερες χρηματοδοτικές λύσεις, να δούμε και επιλογές, που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους”, είπε, ενώ σημείωσε ακόμη πως “βοηθήσαμε στη χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ του RRF από τα 6 δισ.ευρώ συνολικά στην Ελλάδα”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button