Ελλάδα

Μπρα ντε φέρ κυβέρνησης και αγροτών πριν την κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη

Ένας πόλενος ισορροπιών και εντυπώσεων παίζεται μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών τις τελευταίες μέρες και κυρίως μετά την απόφαση των αγροτών να κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη με τα τρακτέρ τους.

Ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί την κινητοποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί «εισβολή» των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης

Στο αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας δίνεται σήμερα Κυριακή η συνέχεια με ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών από όλη τη χώρα, ώστε να καταρτιστούν τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Διαβάστε ακόμη: Μαρινάκης για αγρότες: Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών

Τα σενάρια που εξετάζει από την ελληνική αστυνομία είναι δύο:

  • Το ένα, είναι οι αγρότες να επιμείνουν και να θέλουν να μπουν με τα τρακτέρ μαζικά στο κέντρο της Αθήνας. Από πλευράς αστυνομίας ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προτίθενται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο στην καρδιά της πρωτεύουσας.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μία συνεννόηση ώστε να επιτραπεί η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ συμβολικού χαρακτήρα, ώστε τα τρακτέρ αυτά να πλαισιώσουν την πορεία.

Στη σύσκεψη της Κυριακής θα καταρτιστούν δύο επιχειρησιακά σχέδια και για τα δύο αυτά σενάρια και θα εφαρμοστεί όποιο είναι κατάλληλο ανάλογα τις συνθήκες αλλά και τις προθέσεις των αγροτών.

Και Τούρκοι αγρότες στο πλευρό των Ελλήνων

Στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους βρέθηκαν αγρότες από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους είναι κοινός και δεν διαχωρίζεται από σημαίες και χρώματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr,αντιπροσωπεία Τούρκων αγροτών βρέθηκε στο τελωνείο των Κήπων και συνομίλησαν με τους Έλληνες, εκφράζοντας τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και στη γείτονα χώρα.

«Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Τουρκία ο αγώνας των αγροτών έχει ίδια χαρακτηριστικά: Ακριβά καύσιμα, υψηλό κόστος παραγωγής. Από την Κομοτηνή στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες αγρότες που δικαίως διεκδικούν βασικά αιτήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της παραγωγής», δήλωσε Τούρκος αγρότης.

«Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε τους Τούρκους συναδέλφους κοντά μας, οι οποίοι δείχνουν ότι το πρόβλημα των αγροτών δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική χώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Καναβίδης, από το μπλόκο των Λουτρών Αλεξανδρούπολης.

Μετά τη συνάντηση οι Τούρκοι και οι Έλληνες αγρότες φωτογραφήθηκαν και σχημάτισαν μαζί το σήμα της νίκης, σημειώνοντας πως την Τρίτη έχει προγραμματιστεί το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τριψήφιου αριθμού τρακτέρ.

Το «στοίχημα» για τριψήφιο αριθμό τρακτέρ

Οι αγρότες βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασιών, καθώς… ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για «απόβαση» στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μεγάλο στοίχημα είναι να φτάσει τριψήφιος αριθμός τρακτέρ έξω από τη Βουλή, ωστόσο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το νούμερο με ακρίβεια.

Οι ίδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα, οι αγρότες φέρονται να έχουν ήδη συγκεντρώσει περίπου 40 τρακτέρ από το μπλόκο του Πλατυκάμπου και του Ε65, ενώ αρκετά δυναμικά αναμένεται να συμμετέχουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Αλμυρού, και της Αταλάντης.

Η πρώτη προσυγέντρωση τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία.

Μάλιστα, οι συντονιστικές επιτροπές προκειμένου ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων να φτάσει στο τριψήφιο νούμερο, έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα και στους αγρότες της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών, ενώ η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button