Κόσμος

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγεια σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Η Λετονία, χώρα της Βαλτικής, πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνορεύει σε μήκος 214 χλμ. με τη Ρωσία, γεγονός που προκαλεί φόβο στη Ρίγα ότι η χώρα μπορεί να συγκαταλέγεται στους πρώτους στόχους της Μόσχας σε περίπτωση νίκης στην Ουκρανία.

«Προτρέπουμε όλο τον κόσμο, να φροντίσετε ώστε τα υπόγειά σας να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρίγας, Βίλνις Κίρσις.

Εν τω μεταξύ «οι δημοτικοί υπάλληλοι θα φροντίσουν τα υπόγεια που ανήκουν στην πόλη», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής προστασίας της λετονικής πρωτεύουσας, Γκιντς Ρέινσονς δήλωσε ότι «τα υπόγεια των δημοσίων κτιρίων, των σχολείων, των γηροκομείων, των νοσοκομείων και των δημαρχείων θα ελεγχθούν από τις αρχές οι οποίες θα τα προετοιμάσουν ώστε να κρυφθούν άνθρωποι σε αυτά, σε περίπτωση επίθεσης».

«Έχουμε την πρόθεση να ετοιμάζουμε περίπου εκατό καταφύγια για προστασία από τις βόμβες κάθε μήνα, έως το τέλος της χρονιάς», δήλωσε στο δίκτυο TV24.

Τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σίλινα προειδοποίησε για τον κίνδυνο απρόβλεπτων ενεργειών από τη Ρωσία, την οποία συνέκρινε σε αυτή τη συγκυρία με «έναν αλκοολικό ή έναν τοξικομανή».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button