Κόσμος

Η Κολομβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ως αντίποινα για τη Γάζα

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με το Ισραήλ έκανε ο Κολομβιανός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, ως αντίποινα για τη Γάζα. 

Ο Πέτρο έχει ήδη ασκήσει έντονη κριτική Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που κατηγορεί τον Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας.

«Εδώ μπροστά σας, η κυβέρνηση της αλλαγής, του προέδρου της δημοκρατίας ανακοινώνει ότι αύριο θα διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ… επειδή έχουμε κυβέρνηση, επειδή έχουμε έναν πρόεδρο που είναι γενοκτόνος», είπε ο Πέτρο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες δεν μπορούν να μείνουν απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου φοβάται διεθνές ένταλμα σύλληψης

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) , το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλμα σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου , του υπουργού Άμυνας Γιάβ Γκάλαντ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανησυχούν για τέσσερα βασικά εγκλήματα για τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: γενοκτονία, σοβαρά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή επιθετικό πόλεμο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button