Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος ζητά την επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης για το Μάτι

Σε αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι εξελίσσεται η υπόθεση, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα να ζητά την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός ζητά από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καθαρογραφεί η απόφαση το συντομότερο δυνατό με σκοπό να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό, αφού καραδοκεί ο κίνδυνος της παραγραφής.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον μήνα Μάιο η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη για να μπορέσει να ασχοληθεί απερίσπαστη με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης.

Σκοπός είναι ακόμη και τον Ιούνιο να έχει τη δυνατότητα η Εισαγγελία Εφετών να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη αν και εφόσον καταθέσουν εφέσεις οι καταδικασθέντες ή αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών για άσκηση έφεσης προς την εισαγγελία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει και αυτεπαγγέλτως το εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.

Σημειώνεται, ότι στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, δηλαδή απόφαση όχι μόνο του Εφετείου αλλά και του Αρείου Πάγου, ενώ ήδη τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι εντός 2 ετών θα πρέπει να έχουν γίνει 2 δικαστήρια και να έχουν εκδοθεί αποφάσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button