Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την ακρίβεια σε σούπερμάρκετ – Παρέμβαση στις πολυεθνικές

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο Πρωθυπουργός, για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ακρίβεια. 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως οι πολίτες θα ψηφίσουν με το μυαλό στην τσέπη τους (η ακρίβεια είναι αυτή που επηρεάζει την ψήφο για το 78% των πολιτών σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha) και ο Πρωθυπουργός επιχειρεί και ενόψει ευρωεκλογών να κινητοποιήσει τους ομολόγους του και να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Στόχος οι πολυεθνικές να αναγκάζονται να εξηγούν στα κράτη μέλη στα οποία δραστηριοποιούνται για ποιο λόγο τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.

Ενιαία αγορά πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς, αν όχι ενιαίες, τιμές για τα προϊόντα τα οποία πωλούν οι πολυεθνικές διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κυβέρνηση, 12 ημέρες πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για την ακρίβεια, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εδώ και μήνες είναι εκατοντάδες τα ρεπορτάζ τα οποία παρουσιάζουν την απόκλιση τιμών στα ράφια στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Αποκλίσεις τιμών που φαίνονται πολλές φορές αδικαιολόγητες.

Ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια για μία ακόμη θητεία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την ευρωπαϊκή παρέμβαση καθώς όπως διαμηνύει η Κυβέρνηση, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός θα ζητά ευρωπαϊκές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση τιμών απέναντι στις πολυεθνικές που μπορεί να εκμεταλλεύονται ενδεχομένως την παρουσία τους σε κάποιες χώρες όπως δήλωσε χθες και από την Κατερίνη.

“Εάν έχουμε ενιαία αγορά, γιατί ανεχόμαστε διαφοροποιήσεις τιμών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με σούπερ μάρκετ ενδεχομένως σε άλλες χώρες;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε πολίτες.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ακρίβεια (ειδικά στα τρόφιμα) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει και το οποίο δοκιμάζει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά και κυβερνητικά στελέχη δεσμεύονται πως η μάχη θα συνεχιστεί. Όπως σχολιάζουν, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και κάποιες αποδίδουν περισσότερο, και κάποιες λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως επισημαίνουν πως η η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, «οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όταν η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί» υπογραμμίζουν.

Η αντιπολίτευση προτείνει χρεοκοπία της χώρας

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν την ίδια ώρα και με αφορμή την ακρίβεια και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μειωθεί στο 0% ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και απορρίπτει τον Κυβερνητικό ισχυρισμό πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

Αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας σχολιάζει η Κυβέρνηση λέγοντας πως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,3 δισεκατομμύρια το χρόνο, 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο.

«Αμέσως θα μπαίναμε, άμεσα, σε διαδικασία επιτήρησης, θα κατέρρεε όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας» τόνισε στη χθεσινή του συνέντευξη στον Σκαϊ ο Πρωθυπουργός.

Από το Μαξίμου τονίζουν πως πρόκειται για παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αυτό οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Προσθέτουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κοροϊδέψει τους πολίτες με αχαλίνωτα ψέματα.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση στο ερώτημα αν θα υπάρξουν μειώσεις φόρων ώστε να ελαφρυνθούν τα βάρη των πολιτών απαντά πως προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών με το που βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button