Πολιτική

Ανδρουλάκης: Με θλίβει η προσχεδιασμένη διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ – Τι είπε για εσωκομματικές κάλπες

«Η ΝΔ πήρε ένα ηχηρό μήνυμα και ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι πια στο απυρόβλητο. Διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το 41% και το πλήρωσε», είπε στις πρώτες του κουβέντες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Το κόστος ζωής, η ακρίβεια, η στέγαση, η Παιδεία, οι ανισότητες, τα ολιγοπώλια, οι τράπεζες, δεν επιτρέπουν στους πολίτες να βγάλουν το μήνα», πρόσθεσε.

Ως προς το γιατί στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε με τέτοια ένταση θέμα ηγεσίας την επομένη των εκλογών και για το αν το περίμενε, υπογράμμισε: «Εμείς θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πτώση. Προσπάθησα τα χρόνια που ηγούμαι της παράστασης νοοτροπίες που μας έπληξαν να τις παραμερίσω, τείνοντας χέρι προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με θλίβει που κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας. Απαξιωτική στάση για την ουσία της πολιτικής. Όχι την ώρα που βυθίζεται η ΝΔ εσύ να παίρνεις τον προβολέα από την ουσία και να τον στρέφεις στο κόμμα σου».

«Αν αθροίσεις τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ πέραν του λεκανοπεδίου Αττικής, εμφανίζεται δεύτερο κόμμα (…) Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στο χάρτη στην αντιπολίτευση, μόνο το πράσινο (…) Στην πολιτική είμαι ένας γενναίος άνθρωπος και αναλαμβάνω την ευθύνη. Στο αποτέλεσμα που έχουμε οικοδομήσει περίμενα να το κρατήσουμε όρθιο, όχι να το αποδομούμε (…) Έχουμε μεγάλους στόχους».

Για το αν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση για προσφυγή στη βάση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε: «Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης (…) ».

Σχετικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν στηθούν εσωκομματικές κάλπες, επισήμανε: «Νομίζω ότι είναι καθαρό αυτό που είπα (…) Αυτό που χτίζω είναι σταθερό και δυνατό. Ο κόσμος που μας γύρισε την πλάτη και φτάσαμε στο 4% χτίσει μαζί μας εκ νέου μια δύναμη εμπιστοσύνης».

Για το τι συνέπειες θα έχει η αμφισβήτηση σας και η εσωστρέφεια για το ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν γίνουν εσωκομματικές εκλογές έως το 2025, όπως προβλέπεται, είπε: «Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς (…) Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας (…) Κάποια στιγμή θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή».

Τι είπε για τον Χάρη Δούκα

Για το αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μετά τη συμπόρευσή τους, και για το αν περίμενε την παρέμβασή του στο θέμα ηγεσίας του κόμματος, υπογράμμισε: «Ο κ. Δούκας σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε για συνεχιζόμενες ήττες του ΠΑΣΟΚ… το ΠΑΣΟΚ δεν μετράει συνεχιζόμενες ήττες. Μετράει ανοδική πορεία. Ανεβαίνει σταθερά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το 4%.

Με αγώνα και θυσία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, εμένα και χιλιάδων ανθρώπων που μείναμε στα δύσκολα, ανεβαίνει σταθερά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (…) Όποιος λοιπόν έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών.

Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά θεσμικά και πολιτικά. Πρώτα θα βάλουμε την πολιτική και μετά τα πρόσωπα».

Η ανάγνωση του αποτελέσματος της κάλπης

Για το πώς αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και για το αν άλλαξε κάτι μετά από αυτές τις εκλογές, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Κατ αρχάς, η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πια στο απυρόβλητο.

Το να χάνεις 13 μονάδες από τις εθνικές εκλογές και 5 μονάδες από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές, νομίζω δεν αφήνει περιθώριο περαιτέρω ανάλυσης. Τώρα γιατί συνέβη αυτό. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Το κόστος ζωής, η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η κατάρρευση του Εθνικού συστήματος Υγείας, τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας, οι νέες ανισότητες, τα ολιγοπώλια που δεν είχε καμία διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους, οι τράπεζες. Αν δείτε οι χρεώσεις των τραπεζών είναι πραγματικά καθημερινά ένα πολύ μεγάλο βάρος στη ζωή πολλών πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν με πολύ μεγάλη προσπάθεια λίγα χρήματα να περάσουν το μήνα. Ακόμη, είναι το κόστος ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης επί ένα χρόνο μιλούσε για το 41%, δεν πήρε γενναίες πρωτοβουλίες. Προσπάθησε να τα χειριστεί επικοινωνιακά. Τα πράγματα στο κράτος δικαίου είναι γνωστά. Οπότε το αποτέλεσμα για μένα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια θέλω να σας πω ότι για μας, ότι σίγουρα θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια σημαντική πτώση, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας».

Η… σπόντα στην πρόσκληση Κασσελάκη

Για το αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Κασσελάκη για κοινοβουλευτική συμπόρευση σε κάποια σχέδια νόμου, τόνισε: «Το έχω κάνει ήδη. Εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, αν θυμάστε και στην πρόταση δυσπιστίας και στην προανακριτική των Τεμπών τον περασμένο Σεπτέμβριο, βάσει του πορίσματος της Εισαγγελίας.

Εμείς θέλουμε λογικές, ρεαλιστικές, προοδευτικές κινήσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα ελλείμματα της σημερινής κυβέρνησης για τη στέγαση, για τα θέματα των ολιγοπωλίων, την ενέργεια. Είμαι πολύ θετικός, αλλά θέλω ρεαλισμό και πρόοδο. Όχι λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός έχει καταστρέψει τη χώρα».

Για το αν θα δώσει το παρών στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα, είπε: «Επέλεξα να έρθω εδώ (…) Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου αυτού. Δεν θα πάω, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε στο ΠΑΣΟΚ να λύσουμε τα δικά μας τα θέματα.

Θέλω όμως να πω κάτι το οποίο αφορά ευρύτερα το χώρο: Ο χώρος αυτός μπορεί να αναταχθεί, το πιστεύω και μπορεί να αναταχθεί όχι με γυρολόγους και ανθρώπους που όταν χάνουν την καρέκλα ξαφνικά θυμούνται τη δημοκρατική παράταξη, αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες, ιδέες, θέσεις και αξιοπιστία».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button