Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπε ο Κασσελάκης στη Βόρεια Ήπειρο για Μπελέρη και Ράμα

Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την υπόθεση Μπελέρη στους εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας είχε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής (09/05) περιοδείας του στη Βόρειο Ήπειρο, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως το κόμμα του επιθυμεί να τηρηθούν από το αλβανικό κράτος οι κανόνες του κράτους δικαίου και μιας δίκαιης δίκης.

«Αν ο Φρέντι Μπελέρη είναι αθώος να αθωωθεί κι αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί, αλλά όλα αυτά να γίνουν με διαφάνεια ώστε να μην δημιουργηθούν σκιές», ήταν το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο κ. Κασσελάκης σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται επιτυχημένη από τους συνεργάτες του, αφού πέρα από το ότι ήταν η πρώτη φορά που επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης βρέθηκε στη Νότιο Αλβανία αποφεύχθηκαν και «τρικλοποδιές», όπως για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στη χώρα μας την επέτειο της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Κι επί τούτου η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ναι μεν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει το δικαίωμα να απευθύνεται διά ζώσης στην ομογένειά του, όταν όμως επιλέγονται ημερομηνίες που διχάζουν και με την ελληνική κυβέρνηση να «παριστάνει τον τροχονόμο» τότε γεννιούνται δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίσκεψης.

Την ίδια ώρα, απόλυτα επιτυχημένη θεωρούν στην Κουμουνδούρου την πρωτοβουλία Κασσελάκη να επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, στο φόντο της ιδιάζουσας συγκυρίας με την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή και την αμηχανία που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογραμμίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικώς ο αρχηγός της ανεβάζοντας ψηλά στην ατζέντα και τα εθνικά θέματα εμβολίζουν το «πατριωτικό» προφίλ Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για «πατριδοκαπηλία».

Όπως επισημαίνουν, η επίσκεψη στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό συμπαράστασης στους Έλληνες μειονοτικούς, που ενώ αποτελούν στόχο της κυβέρνησης των Τιράνων με την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των περιουσιών τους, είναι ακάλυπτοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην απόλυτη ασυδοσία Ράμα.

Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Ράμα είχε εμποδίσει τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί μειονοτικά χωριά, μεταθέτοντας την επίσκεψη σε άλλο χρόνο, με τον ίδιο τον Αλβανό ομόλογό του να τον συνοδεύει.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης, με την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι κάτοικοι των μειονοτικών χωριών, αλλά και οι παρεμβάσεις του ίδιου αξιολογούνται, επίσης, ως η καλύτερη απάντηση στην «προκλητική» επιλογή Ράμα να επικρίνει δημόσια την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι επόμενες περιοδείες Κασσελάκη

Όπως κι αν έχει, ο κ. Κασσελάκης θα συνεχίσει τις ανά τη χώρα περιοδείες του ενόψει των ευρωεκλογών, αυτή τη φορά, το πιθανότερο, από τη βόρειο Εύβοια και τη Μαγνησία την Κυριακή, ενώ σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο «Reuters».

Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί και σε Λάρισα και Καρδίτσα, αλλά και στους τρεις νομούς της Θράκης- Ροδόπη, Ξάνθη, Έβρος-, η οποία γιορτάζει την ερχόμενη εβδομάδα την επέτειο ενσωμάτωσής της στο ελληνικό κράτος, ενώ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο που συμπίπτει με την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων μάλλον θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα, εξάλλου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει προσπάθεια να «χωρέσουν» και περιοδείες στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε Γερμανία κι Ολλανδία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button