Κόσμος

Ισραήλ: «Προχωράμε στις επιχειρήσεις μας στη Ράφα – Έληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Κάϊρο»

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό σε εκεχειρία, αλλά έχει απορρίψει τα αιτήματα για τερματισμό του πολέμου καθώς έχει ορκιστεί να διαλύσει τη Χαμάς.

Ήδη ισραηλινά άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές της Ράφα νωρίτερα.

Κάτοικοι και γιατροί στη Ράφα δήλωσαν ότι μια ισραηλινή επίθεση από ένα τζαμί σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη.

Ένας από τους εκτοπισμένους στη Ράφα, δήλωσε ότι φοβάται ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προμηνύουν εισβολή στην πόλη.

«Μου θυμίζει αυτό που συνέβη πριν τα ισραηλινά τανκς εισβάλουν στις κατοικημένες περιοχές στην πόλη της Γάζας, ο σφοδρός βομβαρδισμός συνήθως επιτρέπει στα τανκς να προσχωρήσει σε μέρη που σκοπεύουν να εισβάλουν» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Νετανιάχου: «Θα πολεμήσουμε ακόμη και με τα νύχια μας αν χρειαστεί»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί.

«Όπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε».

Νωρίτερα, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέστειλε ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που έκανε την περασμένη Κυριακή (5/5), στην οποία τονίζει πως: «Καμία πίεση δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους.

«Δεσμεύομαι εδώ σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να μείνει μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί και στα «πόδια» του μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι γιατί αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο σκοπό μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη (8/5) σε συνέντευξή του στο CNNi ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ -τα οποία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα- εάν ο Νετανιάχου διατάξει μια μεγάλη εισβολή στην Ράφα.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσω την προμήθεια με όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για επίθεση στη Ράφα», είπε ο Μπάιντεν.

Λευκός Οίκος: Μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα νικήσει τη Χαμάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του εβραϊκού κράτους να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Συντρίβοντας τη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα να για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους.

«Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές», τόνισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη για εναλλακτικές λύσεις αντί μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Επιμένει η Χαμάς στην τρέχουσα πρόταση για εκεχειρία

Νωρίτερα αναχώρησε από το Κάιρο και η αντιπροσωπεία της Χαμάς, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έφτασαν σε αδιέξοδο μετά τις ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη της συνοριακής διέλευσης είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διπλωματών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο, όπως μετέδωσε το al jazeera.

Επιβεβαίωσε, όμως, τη «δέσμευση και προσήλωση» της οργάνωσης στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button