Κόσμος

Αύξηση των βίαιων περιστατικών αντισημιτισμού στην Γερμανία – Επεισόδια σε σχολεία

Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην Γερμανία γίνονται όλο και πιο βίαιες, ενώ ιδιαίτερη έξαρση παρατηρείται μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023. Ταυτόχρονα, οι κρατιδιακές αρχές διαπιστώνουν αύξηση των ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚέντρουΈρευνας και Πληροφόρησης για τον Αντισημιτισμό (RIAS) που επικαλείται το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 2023 σημειώθηκε τεράστια αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και διακρίνεται πλέον σαφής σύνδεση με την επίθεση της Χαμάς. To RIAS κατέγραψε το προηγούμενο έτος 4.782 περιστατικά με αντισημιτικό υπόβαθρο – αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με το 2022. Τα 2.787 περιστατικά συνέβησαν μετά την επίθεση του Οκτωβρίου και θεωρούνται από τους παρατηρητές άμεση αντίδραση στο ξέσπασμα βίας εκείνης της ημέρας.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μια νέα εποχή ξεκίνησε για πολλούς Εβραίους: η ζωή τους χωρίζεται σε ένα πριν και ένα μετά. Από τότε, ο αντισημιτισμός είναι επίσης ορατός σε όλους τους τομείς της κοινωνίας στη Γερμανία», επισημαίνουν οι ερευνητές του RIAS και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι από τις 7 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους σημειώνονταν 32 περιστατικά την ημέρα, όταν το 2022 υπήρχαν επτά την ημέρα. «Ο πόλεμος στο Ισραήλ και στην Γάζα οδήγησε σε κινητοποιήσεις και αντισημιτικά επεισόδια», επισημαίνει το Κέντρο. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι στις μισές περιπτώσεις υπήρξε επίθεση κατά του Ισραήλ και άρνηση της νομιμότητάς του.

Μεταξύ αυτών των περιστατικών, τα επτά χαρακτηρίζονται υποθέσεις «ακραίας βίας» και από αυτά, τα πέντε σημειώθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Πρόκειται για σωματικές επιθέσεις ή επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρή σωματική βλάβη, αλλά και επιθέσεις εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά επιθέσεις, απειλές με όπλα, προπηλακισμούς και σωματική βία η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή, καταγράφηκαν 183 τέτοια περιστατικά το 2023, ενώ το 2022 ήταν 58. Το 64% αυτών των επιθέσεων αφορά το διάστημα μετά τον Οκτώβριο έως και το τέλος του έτους.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει το RIAS και επισημαίνει ότι «ο πιθανός κίνδυνος ισλαμιστών επιρροών για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι υψηλός». Ο ερευνητής Νανίντ Βάλι από το Δίκτυο Αποτροπής Βίας περιγράφει πόσο γρήγορα ένας υποτιθέμενα ανήλικος χρήστης του Διαδικτύου φθάνει από απλές θρησκευτικές ερωτήσεις σε ριζοσπαστικό περιεχόμενο σαλαφιστών.

Αύξηση ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία

Την ίδια ώρα οι κρατιδιακές κυβερνήσεις παρατηρούν αύξηση ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία, με τα κηρύγματα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Σε έρευνα της Ραδιοτηλεόρασης Νοτιοδυτικής Γερμανίας BSW στα κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας αναδεικνύεται η αύξηση περιπτώσεων ριζοσπαστικοποίησης μαθητών, εξτρεμιστικών επεισοδίων στα σχολεία και τουλάχιστον «τεταμένη» ατμόσφαιρα. Ενδεικτικά, το υπουργείο Παιδείας της Έσσης αναφέρει ότι από το 2018 έχουν καταγραφεί σε σχολεία 15 περιστατικά με ισλαμιστικά κίνητρα, εκ των οποίων τα 14 εντός του 2023. Το υπουργείο Παιδείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, αν και δεν έχει να αναφέρει μεμονωμένες απειλές, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί «μια πιο τεταμένη ατμόσφαιρα».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου τονίζει επίσης ότι «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έναυσμα κινητοποίησης και επιτάχυνσης των επιθέσεων» και στο Βερολίνο το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η κατάσταση στα σχολεία ήταν αρχικά «τεταμένη», αλλά τώρα «ηρεμεί ξανά».

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντεβανγκ επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα και υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή λειτούργησε ως καταλύτης για την αύξηση του αντισημιτισμού στην Γερμανία. Δάσκαλοι και κοινωνικοί λειτουργοί, σύμφωνα με την έρευνα του SWR, κάνουν λόγο για αυξημένη ροπή των μαθητών σε ισλαμιστικές ιδέες. Σε σχολείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μαθητές περιέγραψαν την Χαμάς ως «κίνημα ελευθερίας» και ζητούσαν διαχωρισμό των φύλων στις τάξεις, ενώ υπήρχαν αντιδράσεις για τα μαθήματα κολύμβησης των κοριτσιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μαθητές ανέφεραν ότι τα κορίτσια πρέπει να μένουν στο σπίτι και να προετοιμάζονται για τον «ρόλο της γυναίκας» και κάποιος μαθητής αρνήθηκε να απευθυνθεί σε συμμαθητή του, με το επιχείρημα ότι «είναι Χριστιανός».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button