Οικονομία

Ακίνητα: Ποιες κατοικίες ενδιαφέρουν τους αγοραστές – Τι «βλέπει» η αγορά για τις τιμές

Η αγορά κατοικίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τις τουριστικές περιοχές συνεχίζει να εμφανίζει πλεόνασμα ζήτησης ενώ η πλειονότητα των στελεχών της κτηματαγοράς προβλέπει για το τρέχον έτος ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα σημερινά αυξημένα επίπεδα, είτε θα καταγράψουν περαιτέρω αύξηση.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της CPS η οποία παρουσιάζει τις απόψεις των ειδικών για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής κτηματαγοράς για το επόμενο εξάμηνο, το 53% των ερωτηθέντων «βλέπει» τις τιμές στα ίδια επίπεδα και το 44% νέα αύξησή τους. Mεταξύ όσων προβλέπουν άνοδο, το 24% υπολογίζει πως αυτή θα είναι έως 5%, το 16% της τάξεως του 5- 10% και το 4% αναμένει διψήφια αύξηση της τάξεως του 10-20%. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η πορεία των τιμών θα είναι καθοδική.

Αττική, Θεσσαλονίκη και οι τουριστικές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να παρουσιάζουν πλεόνασμα ζήτησης ενώ στους υπόλοιπους νομούς η σχέση προσφοράς και ζήτησης διαπιστώνεται ισόρροπη. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας οι παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση είναι το ενδιαφέρον των ξένων για golden visa και εξοχικές κατοικίες, η αυξημένη ζήτηση των ευκατάστατων ελληνικών νοικοκυριών για ιδιοκατοίκηση καθώς και ο επενδυτικός ρόλος που έχει αποκτήσει πλέον η κατοικία. Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες που αποδυναμώνουν την αγοραστική ζήτηση από πλευράς ελληνικών νοικοκυριών είναι ο πληθωρισμός με τη συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση των τιμών καθώς και η άνοδος των στεγαστικών επιτοκίων.

Σε ότι αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα, στις κατοικίες για ιδιοκατοίκηση η πλειονότητα των ερωτηθέντων (56%) προβλέπει πως το 2024, αυτό θα παραμείνει σταθερό και το 36% αυξημένο, ενώ στις κατοικίες που προορίζονται για εκμετάλλευση τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 52% και 37% αντίστοιχα. Στις νεόδμητες κατοικίες το 48% «βλέπει» σταθερό ενδιαφέρον από τους αγοραστές και το 40% αυξημένο ενώ ένα 12% εκτιμά πως θα είναι μειωμένο. Αντίστοιχα για τις παλαιές κατοικίες μόλις το 9% αναμένει μειωμένο ενδιαφέρον, το 50% σταθερό και το 41% αυξημένο.

cps-diagramma-2.jpg

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button