Πολιτική

Ισραηλινός Πρέσβης στην Ελλάδα: «Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να τελειώσει σε ένα λεπτό»

Εδώ και επτά μήνες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε ένα λεπτό όταν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και η Χαμάς κατεβάσει τα όπλα», δηλώνει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

Την ώρα που οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση Νετανιάχου αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις διεξάγει επιχειρήσεις στη Ράφα.

«Βρεθήκαμε σε έναν πόλεμο που δεν θέλαμε» υπογραμμίζει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα και συνεχίζει «δυστυχώς, η Χαμάς στη Γάζα δεν ενδιαφέρεται στο να απελευθερωθούν οι όμηροι. Θέλουν να επαναλαμβάνουν την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά. Αυτό δεν είναι επιλογή για εμάς. Έχουμε καταφέρει να διαλύσουμε κάποιες θέσεις τους. Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή».

«Η Τουρκία είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εφαρμόζει πολιτική γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων. Κατά καιρούς έχει χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως τον «Χίτλερ» της σημερινής εποχής και «σφαγέα» της Γάζας .

Σε ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε « θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των εδαφών της και ταυτόχρονα υπερασπίζεται την Ανατολία».

Σε ερώτηση του CNN Greece σε σχέση με τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς δήλωσε πώς «η Τουρκία επέλεξε τη λάθος πλευρά της ιστορίας, τη λάθος πλευρά της ηθικής. Υποστηρίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία ήταν εκείνη που αποφάσισε να είναι στο πλευρό εκείνων που είναι. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε μια καλύτερη Μέση Ανατολή. Ισχυρή, ασφαλή, σταθερή όπου οι λαοί θα ζουν με ευημερία».

Η επόμενη ημέρα και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα , ο Νόαμ Κατς αναφέρει: «ενδιαφερόμαστε να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση τους Παλαιστίνιους και όταν έρθει η ώρα θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου , θα διαπραγματευτούμε απευθείας με τους Παλαιστινίους . Αυτή την στιγμή η Χαμάς δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ , απειλεί και τους Παλαιστίνιους άλλα κράτη . Το πρώτο βήμα είναι να εξολοθρευθεί η Χαμάς και μετά θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς».

Την ίδια ώρα το Ισραήλ γιόρτασε «χωρίς ειρήνη», την 76η επέτειο ανεξαρτησίας, την οποία επισκιάζει φέτος ο πόλεμος με τη Χαμάς.

«Η φετινή ημέρα της Ανεξαρτησίας τιμάται με βαριά καρδιά. Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου που δεν θέλαμε. Είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τη Χαμάς και τους δολοφόνους μία τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξαν την πιο ειδεχθή σφαγή εναντίον των πολιτών μας στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την φιλία της. Οι φιλίες δοκιμάζονται στους δύσκολους καιρούς. Και η Ελλάδα με συνέπεια στέκεται στο πλευρό μας, ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας», δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

Αγωνία για τους ομήρους

Εδώ και 7 μήνες άνδρες , γυναίκες και παιδιά είναι όμηροι της Χαμάς.

Ο Μαρσέλο Γκαρζον μιλώντας στο CNN Grecce, περιγράφει τις στιγμές αγωνίας που ζει η κόρη του καθώς από τις 7 Οκτωβρίου δεν έχει ακούσει ξανά τη φωνή του συζύγου της Ντολέβ.

Την ώρα της επίθεσης στο κιμπούτς Νιρόζ, ο 36χρονος εθελοντής διασώστης, βγήκε έξω από το σπίτι του για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες .Προηγουμένως όμως είχε φροντίσει να καταφύγουν σε ασφαλές σημείο η ετοιμόγεννη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Ο Μαρσέλο Γκαρζόν εξηγεί πώς « για 10 ολόκληρες ώρες η κόρη μου και τα εγγόνια μου ήταν χωρίς νερό , φαγητό και φως , μέσα στο καταφύγιο . Άκουσαν τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν και να μπαίνουν μέσα στο σπίτι ». Η κόρη του γέννησε 9 ημέρες μετά την απαγωγή του Ντολέβ .«Στις 8:52 π.μ. η κόρη μου δέχθηκε το τελευταίο μήνυμα από τον Ντολέβ. Της είπε “Σ’αγαπώ“. Από τότε έως τώρα δεν γνωρίζουμε τι απέγινε», δηλώνει ο Μαρσέλο Γκαρζόν.

Ο Σάι Αμπάντι εδώ και μήνες δεν ξέρει που βρίσκεται ο αδερφός της συζύγου του . Ο Χανάν διασκέδαζε με φίλους του στο φεστιβάλ Νόβα κατά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς. Οι φίλοι του εντοπίστηκαν νεκροί και έκτοτε ο 42χρονος αγνοείται. « Πήρε το αμάξι του και έφυγε .Οδηγούσε για 15 λεπτά και η Χαμάς σταμάτησε το αμάξι και τον πυροβόλησαν . Δεν ξέραμε τίποτα . Δεν γνωρίζαμε αν ήταν ζωντανός. Μάθαμε πώς τον πυροβόλησαν μετά από τεστ dna σε μία κηλίδα αίματος που βρέθηκε στο δρόμο » αναφέρει ο Σάι Αμπάντι και συνεχίζει « Υπήρξαν όμηροι που επέστρεψαν,
κορίτσια και αγόρια και ανέφεραν ιστορίεςγια σεξουαλική κακοποίηση, για ψυχολογική βία .Θέλω να πω κάτι για όλους τους όμηρους 222 μέρες να είστε δυνατοί γιατι ταξιδεύουμε στον κόσμο και κάνουμε φίλους κάνουμε τα πάντα για να σας φέρουμε σπίτι τώρα» .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button