Οικονομία

Eπίδομα ανεργίας: Θα μειώνεται όσο περνάει ο καιρός – Τα νέα δεδομένα

Ένα βήμα πιο κοντά στην επικείμενη αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας βρίσκεται η ΔΥΠΑ, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για τη δημιουργία του προσχεδίου.

Για την αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας, σε πιλοτικό επίπεδο, η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές όταν υλοποιηθεί, παρότι βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων και προεργασιών.

Τι ισχύει τώρα

Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται.

Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι:

  • αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, ανάλογο με τον μισθό και την προϋπηρεσία του νέου ανέργου
  • ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που λαμβάνει το επίδομα, να βρει δουλειά, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το βασικό σενάριο «αύξησης»

Όπως έχει αναφέρει σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, το σενάριο που εξετάζεται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είναι πως θα μπορούσε το επίδομα να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτή τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου.

Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, με τον διοικητή της ΔΥΠΑ να τονίζει πως δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει προτείνει τον ανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας, ώστε να λειτουργεί και ως κίνητρο για την γρήγορη επάνοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button