Κόσμος

WSJ: Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς – «Εκεχειρία σε μια εβδομάδα ή εισβολή στη Ράφα»

Τηλεσίγραφο μίας εβδομάδας φέρεται να έχει δώσει το Ισραήλ στη Χαμάς προκειμένου να συμφωνήσει στο σχέδιο εκμεταλλεύσεως που βρίσκεται στο «τραπέζι», διαφορετικά απειλούν με επίθεση στη Ράφα, στη νοτιοανατολική Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χαμάς καθυστερεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για εκεχειρία προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους που θα διασφαλίσει την επιβίωσή της.

Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει ποτέ δόθηκε το τελεσίγραφο, αλλά επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους που μίλησαν σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χαμάς θα πρέπει μέχρι την επόμενη Παρασκευή να συμφωνήσει στη συμφωνία.

Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση

Πάντως, οι ηγέτες της οργάνωσης στη Γάζα, όπως ο Γιαχία Σινουάρ, δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην πρόταση, ενώ δεν είναι σαφές αν τη γνωρίζουν ακόμα καθώς κρύβονται σε σήραγγες κάτω από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο Σινουάρ πρέπει να απορρίψει συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πορεία για τον τερματισμό του πολέμου», προσθέτουν οι αξιωματούχοι στη WSJ.

Οι Άραβες διαμεσολαβητές δήλωσαν επίσης ότι ο Σινουάρ «πιστεύει ότι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, είτε επιβιώσει είτε όχι, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου για τα δεινά των Παλαιστινίων και φέρνοντας τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας στο προσκήνιο των παγκόσμιων υποθέσεων».

Νέες απειλές Νετανιάχου

Παράλληλα, σύμφωνα με την Jerusalem Post , Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Χαμάς επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι η κατάληψη του πυρός θα τηρηθεί από το Ισραήλ.

Σημειώνεται άλλωστε, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα, υποστηρίζει επανειλημμένα ότι επιβάλλεται εισβολή.

Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς έφθασε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συναντήσεις που θα εστιάσουν στη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με την πηγή των αιγυπτιακών ασφαλείας και άλλες τρεις πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο Αίγυπτος, μαζί με τον Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτύχει μια συμφωνία για εκστρατεία και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button