Κόσμος

Γάζα: Ο IDF εντείνει τις επιδρομές – Σε 31 ανήλθαν οι νεκροί σε καταυλισμό προσφύγων

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, διανύει τον όγδοο μήνα του, ξανάρχισαν σε μεγαλύτερη ένταση οι μάχες στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει ανακάμψει η Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και συνεχίζονται στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 252 ανθρώπους που απήγαγαν ομήρους οι μαχητές της Χαμάς, οι 125 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και από αυτούς οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.

Πάνω απο 35 χιλιάδες νεκροί
Παλαιστίνιοι – Στις 800.000 οι εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.476 έχουν τραυματιστεί κατά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα όλους αυτούς τους μήνες, ενώ μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί επιπλέον 70 θάνατοι.

Περίπου «800.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να φύγουν» από τη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνωστιζόμενοι κυρίως στην Χαν Γιουνίς, πιο βόρεια, μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στις 6 Μαΐου, μία ημέρα προτού ισραηλινά άρματα μάχης εισέλθουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στην οποία είχαν συρρεύσει πολλοί άνθρωποι, εγείροντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για την τύχη του άμαχου πληθυσμού.

Παράλληλα έχουν προκληθεί πολύ μεγάλες υλικές ζημιές και ανθρωπιστική καταστροφή, με τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του να απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για μια ανακωχή που θα συνδέεται με απελευθέρωση ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υπό την αιγίδα διεθνών μεσολαβητών, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει σχεδόν σταματήσει από τις 7 Μαΐου που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και έκλεισε τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μια κρίσιμης σημασίας είσοδο γι’αυτήν την βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τα νοσοκομεία και την ανθρωπιστική υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι παραδόσεις εμποδίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στις διαβάσεις του Κερέμ Σαλόμ και του Ερέζ στην ισραηλινή πλευρά.

Η πολύνεκρη επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό

Παράλληλα, σύμφωνα με το νοσοκομείο Αλ Άκσα και αυτόπτες μάρτυρες, στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, το σπίτι μιας οικογένειας επλήγη σήμερα πριν από την αυγή από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Μας έφεραν 20 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ», ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Άκσα.
Τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του σπιτιού, μετέδωσε παράλληλα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Λίγο αργότερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ ανήλθε σε 31.

«Οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας (…) μπόρεσαν να ανασύρουν 31 νεκρούς και 20 τραυματίες από σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ”, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα, διευκρινίζοντας ότι “οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πλήγμα έγινε μέσα στη νύχτα, γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών αυτών.

Επίσης στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα, που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, το νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ακόμη εκρήξεις και μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα στην Τζαμπάλια, μετά την εντολή που έδωσε ο στρατός για την εκκένωση συνοικιών από τις οποίες εξαπολύθηκαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

«Εδώ γίνονται σφαγές. Παιδιά διαμελίζονται….»

Στις αρχές Ιανουαρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανέκαμψε στην Τζαμπάλια, πράγμα το οποίο οδήγησε σε νέα χερσαία επιχείρηση των στρατιωτών του.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι έχουν μια στάλα ανθρωπιάς. Εδώ γίνονται σφαγές. Παιδιά διαμελίζονται. Τι λάθος έχουν κάνει αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες; Δεν καταλαβαίνω, νομίζετε ότι μάχεστε κατά μιας υπερδύναμης; Ορκίζομαι ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι οι άμαχοι», δήλωσε στο AFP ο Αμπού Ναμπίλ, ένας κάτοικος της Τζαμπάλια.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο στρατός ανακοίνωσε ότι εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, με δεδηλωμένο στόχο να εξαλείψει εκεί τα τελευταία τάγματα της Χαμάς. Οι μάχες γίνονται κυρίως στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι οποίες αντιτίθενται επίσης σε μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, ανακοίνωσαν την επίσκεψη σήμερα στο Ισραήλ του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η επίσκεψη του Σάλιβαν συμπίπτει με βαθιές διαιρέσεις που έχουν προκληθεί στην κορυφή του ισραηλινού κράτους.

Διχάζουν οι κινήσεις Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να παραιτηθεί, αν ένα «σχέδιο (στρατηγικής) δράσης» κυρίως για μετά τον πόλεμο στη Γάζα δεν υιοθετηθεί εντός τριών εβδομάδων.

Πριν από εκείνον, ο υπουργός Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ, είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «ετοιμάσει αμέσως» μια «κυβερνητική εναλλακτική στην Χαμάς» για τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται μέχρι στιγμής «οποιαδήποτε συζήτηση» για το μέλλον προτού εξαλειφθεί η Χαμάς, κατηγόρησε τον Γκαντς ότι θέλει «να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Χθες, Σάββατο (18/5), το βράδυ πολλοί Ισραηλινοί διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας την επιστροφή των ομήρων.

«Φέρτε τους σπίτι», αναφερόταν στα πλακάτ των διαδηλωτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button