Ελλάδα

Απογευματινά χειρουργεία: Τα νοσοκομεία, οι επεμβάσεις, οι τιμές – Τι σημαίνουν για το ΕΣΥ

Μπορούν να γίνουν ο καταλύτης που θα εκσυγχρονίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μία σημαντική οικονομική «ανάσα» στους επαγγελματίες υγείας- γιατρούς και νοσηλευτές- μη στερώντας από τους πολίτες το δημόσιο και σεβαστό χαρακτήρα του, αλλά ενισχυμένο με περισσότερα τεχνοκρατικά στοιχεία και απαλλαγμένο από τεράστιες λίστες;

Όλα τα παραπάνω θα τα απαντήσει σίγουρα η ιστορία και οι προσεχείς μήνες. Διότι στην παρούσα χρονική στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρίζει μεν για τη μεταρρύθμιση, οι πολίτες αναρωτιούνται, η αντιπολίτευση όπως και πολλοί επαγγελματίες υγείας προβληματίζονται και η σκόνη της δημόσιας συζήτησης καλά κρατεί.

Μία μεταρρύθμιση η οποία έχει τις ρίζες της πολύ παλιά- τουλάχιστον 20 χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου- και ενεργοποιείται στις ημέρες μας, ίσως για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να μην μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του, καθώς είναι υπεύθυνος, για το μέτρο που μπήκε ξανά στις ράγες του, με στόχο ένα μακρύ προορισμό.

Όπως αναφέρουν γιατροί στο CNN Greece, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές- όπως τα Ιωάννινα- εκεί θα πετύχουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Επιτέλους μετά από 20 χρόνια γίνεται πράξη

Σχολιάζοντας στο CNN Greece τη μεταρρύθμιση ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το Εθνικού Συστήματος Υγείας ξεκίνησε. Τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, προσφέρουν μία έξτρα επιλογή στους πολίτες. Είμαστε πολύ περήφανοι που τα νοσοκομεία μας, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, όπως και οι ίδιοι οι πολίτες αγκάλιασαν αυτόν τον θεσμό. Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, επιτέλους έγινε πράξη και ήδη έχει ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας. Στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργείο και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα».

Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να ενταχθούν μέχρι τέλος του Μαρτίου 2024 στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη 13 Μαρτίου στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας τα εξής:

«Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Άρα, όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;

Μόνο ψυχρά χειρουργεία τα απογεύματα

Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούν μόνο ψυχρά τακτικά χειρουργεία, που σημαίνει, ότι ούτε μεταμοσχεύσεις θα γίνουν, ούτε επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας θα γίνει».

Επίσης, «Η Υπουργική Απόφαση έχει μέσα ένα παράρτημα όπου έχει όλα τα DRGs, δηλαδή την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων. Από αυτά τα DRGs, με απόφαση της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία που η χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου κρίνει ότι μπορεί να εκτελέσει».

Η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι ένα νοσοκομείο που βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από την πρώτη ημέρα, είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα.

Ήδη την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν πέντε επεμβάσεις καταρράκτη, ενώ σε ερώτηση του υπουργού, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, η διοίκηση του νοσοκομείου, απάντησε ότι «η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

ΠΙΣ: Ούτε θα αναμορφωθεί το ΕΣΥ, ούτε θα καταστραφεί…

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δήλωσή του στο CNN Greece, αναφέρει ότι τα απογευματινά χειρουργεία, ούτε θα αναμορφώσουν, ούτε θα καταστρέψουν το ΕΣΥ. Επισημαίνει ειδικότερα:

«Τα απογευματινά χειρουργεία, αποτελούν μία καινούρια δραστηριότητα αντίστοιχη των απογευματινών ιατρείων, που λειτουργούν εδώ και 23 χρόνια. Τα απογευματινά χειρουργεία, ούτε θα αναμορφώσουν αλλά ούτε θα καταστρέψουν το ΕΣΥ. Μένει να δούμε τι υποδοχή θα επιφυλάξουν οι ασθενείς αλλά και τον αριθμό των γιατρών που θα ανταποκριθούν στο εγχείρημα του υπ. Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή θα είναι δυναμική που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αυξομειώσεις, εξαιτίας του γεγονότος, ότι κάποιες κλινικές μπορεί να σταματήσουν, ή κάποιες άλλες που δεν είχαν δηλώσει, να μπουν στο σύστημα».

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι να μην δούμε αραιές λίστες των πρωί, με αφορμή τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, κάτι που σίγουρα το έχει ως προτεραιότητα και η ηγεσία του υπ. Υγείας.

Επίσης, η διενέργεια επεμβάσεων με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει σημαντική τομή και θα αποτελέσει το μέτρο που θα μειώσει τις λίστες αναμονής».

Στη «μάχη» τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής

Όπως ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη 14 Μαρτίου η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινούν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία, μπαίνοντας στη μάχη της νέας μεταρρύθμισης.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, το δήλωσε με ενθουσιασμό στους προσωπικούς του λογαριασμούς, τονίζοντας: «Προ ολίγου η 1η ΥΠΕ μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της Μεταρρύθμισης του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία ευθύνης της. Θα αναρτώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά τις χειρουργικές ομάδες για την εμπιστοσύνη τους» αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα 4 μεγάλα Νοσοκομεία είναι:

  • «Ο Ευαγγελισμός»: 2 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα. Εκτιμώμενος αριθμός περιστατικών 30. Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.
  • «Γ. Γεννηματάς»: 4 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστημιακή και Κρατική Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.
  • ΚΑΤ: 3 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.
  • «Σωτηρία»: 1 χειρουργική τράπεζα επί 1 ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον «Ευαγγελισμό»

Όπως κάθε μεταρρύθμιση ωστόσο, δεν μπορεί να μην συνοδεύεται και από αντιδράσεις. Ήδη σε στάση εργασίας προχώρησε την Πέμπτη από τις 13:00 έως τις 15:00 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμό, όπου και ήταν προγραμματισμένο το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.

Η Ένωση κάλεσε τους γιατρούς να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.

Περισσότερα από 102.000 άνθρωποι περιμένουν για μία επέμβαση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, περισσότεροι από 7.600 ασθενείς αναμένουν να προγραμματιστεί η επέμβασή τους για περισσότερο από ένα χρόνο στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, με την πολιτική ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους να επιμένει πώς τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ρύθμισης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Υγείας, συνολικά σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 102.000 περιστατικά βρίσκονται στην αναμονή, εκ των οποίων τα 31.954 περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες και τα 26.221 περισσότερους από 12 μήνες.

Οι τιμές των απογευματινών χειρουργείων

Εξάλλου, με υπουργική απόφαση έχει καθοριστεί το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν εφεξής οι ασθενείς, το οποίο προκύπτει από τη βαρύτητα της επέμβασης.

Αναλυτικότερα, η ιδιωτική δαπάνη ξεκινά από τα 300 ευρώ (για πολύ μικρές επεμβάσεις) αυξάνεται στα 500 ευρώ για μικρές επεμβάσεις, διαμορφώνονται στα 900 – 1.200 ευρώ όταν το χειρουργείο χαρακτηρίζεται μεσαίο ή μεγάλο, ενώ για βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει τα 1.600 και τα 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως στον ιδιωτικό τομέα η ιδιωτική δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα.

Επιπλέον, το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς για μια επέμβαση καταρράκτη διαμορφώνεται στα 300 – 500 ευρώ (πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση) ενώ για μια χολοκυστεκτομή οι ασθενείς που θα επιλέγουν την απογευματινή ζώνη θα πρέπει να καταβάλουν από 500 ως 1.200 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας).

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πριν μερικές ημέρες: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button