Κόσμος

Ουκρανία: Δύο τραυματίες από ρωσική επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών

Μαζική επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών σε τρεις επαρχίες της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων. 

«Στη διάρκεια της νύκτας οι Ρώσοι κατακτητές εξαπέλυσαν νέα μαζική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας πυραύλους Κρουζ διάφορων τύπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Συνολικά εκτοξεύθηκαν 34 πύραυλοι εκ των οποίων οι 21 καταρρίφθηκαν, διευκρίνισε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Μία γυναίκα 82 ετών και ένας άνδρας 39 ετών τραυματίστηκαν, η πρώτη σε βομβαρδισμό του πυροβολικού εναντίον της πόλης Νικοπόλ και ο δεύτερος από ρωσικό πλήγμα εναντίον ενεργειακής υποδομής στη γειτονική πόλη Κριοβορίζκα, επεσήμανε στο Telegram ο πρόεδρος του συμβουλίου Άμυνας της Κρίβι Ριχ Ολεξάντρ Βιλκούλ.

«Ο εχθρός επιτέθηκε εκ νέου στις ενεργειακές υποδομές της χώρας», έγραψε στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο, κάνοντας λόγο για «ζημιές» σε εγκαταστάσεις στο Ντνιπροπετρόφσκ, τη Λβιβ και το Ιβάνο- Φρανκίφσκ.

Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας DTEK επεσήμανε ότι τέσσερα από τα θερμοηλεκτρικά της εργοστάσια υπέστησαν «σοβαρές ζημιές» από τα «μαζικά» πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις. Ενεργειακές υποδομές στις πόλεις Ντνιπροπετρόφσκ και Κρίβι Ριχ έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λισάκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση στην Κρίβι Ριχ.

Από τις 22 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, στοχοθετώντας θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις σχεδόν καθημερινά.

Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και περίπου το 35% από τα υδροηλεκτρικά. Το ενεργειακό σύστημα της χώρας είχε ήδη αποδυναμωθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τον πρώτο χειμώνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρά τον ήπιο, ανοιξιάτικο καιρό τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές και να καταφύγει στις έκτακτες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατάρριψη drones και από τη Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία αναχαίτισε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο 69 ουκρανικά drone στην περιφέρεια Κρασνοντάρ και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 66 από αυτά τα drones καταστράφηκαν πάνω από το Κρασνοντάρ και δύο άλλα πάνω από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

«Προσπάθησαν να επιτεθούν σε διυλιστήρια πετρελαίου και υποδομές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το πεδίο, δεν υπάρχουν τραυματίες ούτε σοβαρές ζημιές», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνοντάρ Βενιαμίν Κοντρατίεφ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του με drone εναντίον της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, στοχοθετώντας κυρίως ενεργειακές υποδομές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button