Κόσμος

Ισπανία: Αποστάσεις της κυβέρνησης από τις επιστολές υπουργού προς εταιρείες του Ισραήλ

Η ισπανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές που έγραψε ένας υπουργός του αριστερού κόμματος Sumar που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις οποίες προέτρεψε ισπανικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ να βεβαιωθούν πως «δεν υποθάλπουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων».

Με την αποδοκιμασία αυτή υπογραμμίζονται οι διαφορές μεταξύ των δύο εταίρων στον τρόπο προσέγγισή τους του πολέμου στη Γάζα.

Το κεντρο-αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, στηρίζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και τη λύση των δύο κρατών, την ώρα, όμως, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το αριστερό κόμμα Sumar συχνά περιγράφει την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία και θέλει να αναστείλει τις οικονομικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, το οποίο λέει ότι στοχεύει να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, αφότου επιτέθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και αρνείται τις κατηγορίες περί γενοκτονίας.

Ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Μπουστιντούι, του Sumar, έστειλε επιστολές σε διάφορες εταιρείες με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ισραήλ, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο, σε μια ανακοίνωση.

Στις επιστολές ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι οικονομικές δραστηριότητές τους στην περιοχή να ενδέχεται να συμβάλουν στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το Ισραήλ διαπράττει», ως έναν τρόπο να «τερματιστεί η γενοκτονία στην Παλαιστίνη».

Η πρεσβεία του Ισραήλ

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ισπανία απέρριψε τις «ψευδείς πληροφορίες που διαδίδουν ορισμένοι υπουργοί… που συνιστούν μια ξεκάθαρη πρόκληση προς το μίσος και ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό».

Η σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε πως έμαθε από τα ΜΜΕ για τις επιστολές, τις οποίες αποκάλεσε προσωπική γνώμη του υπουργού.

«Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχετίζονται με εταιρείες και εμπόριο αποτελούν αρμοδιότητα των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο είπε σε δημοσιογράφους ότι η πρωτοβουλία του Μπουστιντούι προκάλεσε έκπληξη και ότι οι ισπανικές εταιρίες έχουν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους βάσει ενός σταθερού νομικού πλαισίου που καθοδηγεί τις δραστηριότητές τους στην Ισπανία και το εξωτερικό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button