Πολιτική

Ζάεφ στο CNN Greece: Η Σιλιάνοφσκα παραβιάζει και το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, πέρα από το ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραβιάζει και το Σύνταγμα της χώρας μας όταν αναφέρεται σε Μακεδονία και όχι σε Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνομιλία που είχε με το CNN Greece στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο του μαζί με αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πρόσθεσε πως η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της χώρας του χρησιμοποιεί ακόμα προεκλογική ορολογία, χωρίς όμως να εκφράζει κάποια βεβαιότητα για το ότι στη συνέχεια θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ονοματολογικό.

Ως προς το προσωπικό του μέλλον, ο κ. Ζάεφ μας εκμυστηρεύτηκε πως έχει επιστρέψει στις επιχειρήσεις του και παραμένει πολιτικώς ενεργός μέσω του Ινστιτούτου του.

Το CNN Greece είχε και μια σύντομη συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος μας είπε πως στην πρωινή του συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο ίδιος, πάντως, ήταν απαισιόδοξος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ιδίως από τη βάση του κεκτημένου των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά το 2017, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για το «φαινόμενο Φειδίας», ο οποίος μέσω των social media κατόρθωσε να αποκτήσει δημοφιλία και να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης- δίνει το απόγευμα το «παρών» στη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς- βρέθηκε και το πρωί της Δευτέρας στο Ωδείο Αθηνών όπου διεξάγεται το συνέδριο Τσίπρα- Ζάεφ και είχε συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, τον γερουσιαστή Ουμπέρτο Κόστα, με τον οποίο συνομίλησε για τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και για το μέλλον της Αριστεράς.

Ως προς το συνέδριο, εξελίσσεται και σε ένα άτυπο «reunion» της προοδευτικής παράταξης αφού σε αυτό παρευρίσκονται μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (όπως ο Παύλος Χρηστίδης και η Κατερίνα Μπατζελή), της Νέας Αριστεράς (Κώστας Πουλάκης, Σωτήρης Αλεξίου, Μαρία Γιαννακάκη κ.ά.), καθώς κι ο Πέτρος Κόκκαλης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button