Πολιτική

Μητσοτάκης από ΤΕΕ: Σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα

Την «επανάσταση» που συντελείται με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών επεσήμανε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την Τετάρτη (15/5) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε «σήμερα δεν παρουσιάζετε απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση, η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα».

«Από την μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία, για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, επένδυση, και από την άλλη δίνοντας και σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια» τόνισε ο πρωθυπουργός».

«Με λίγα κλικ θα φθάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι εξασφαλίζεται έτσι η διαφανής και σωστή ενημέρωση και βέβαια αντιμετωπίζονται υφιστάμενα προβλήματα σε υπάρχουσες υποδομές όπως και η αδειοδότηση και κατασκευή νέων έργων.

Η νέα πλατφόρμα θα ενσωματώνει κάθε νέο στοιχείο πολεοδομικού σχεδιασμού

«Μετά την πιλοτική της φάση αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί να ενσωματώνει κάθε νέο στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος εξελίσσεται με ταχύτητα και κάθε νέο δεδομένο από τα πληροφοριακά συστήματα των υπουργείων, των συναφών φορέων και του ΤΕΕ» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το ποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και εκείνος του απάντησε: «Η οργάνωση του χώρου».

«Καλύτερη ζωή σημαίνει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, όταν θα καταγράφεται πλέον με απόλυτη διαφάνεια, ευελπιστούμε κάποια στιγμή να έχει και δεσμευτική νομική αξία, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή, τι ισχύει στον αιγιαλό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικισμούς. Και πόσο ποιο εύκολη γίνεται η ζωή όταν θα μπορούμε να υπολογίζουμε αυτόματα αντικειμενικές αξίες και όταν όλοι θα γνωρίζουν τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Μια διαχρονική παθογένεια του κράτους βήμα-βήμα βρίσκει την απάντησή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button