Ελλάδα

«Προλαμβάνω»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τρεις μορφές καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά

Προλαμβάνω: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά είναι τα 4 εμβληματικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω» και περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε οτι είναι ιδιαίτερα ιακανοποιημένος αλλά και συγκινημένος που ενα οραμα που είχε χρόνια γίνεται πράξη.

Η πρόληψη για δεκαετίες ήταν ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας και όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές, τόνισε.

Τι μας αποτρέπει όμως απο τον προληπτικό έλεγχο; Όπως ειπε ο Πρωθυπουργός η αλαζονία ότι δεν θα συμβει σε εμας αλλά πρωτίστως ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Απηύθυνε έκκληση στις γυναικες που έλαβαν sms για μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» να μην αμελήσουν τις εξετάσεις.

Εχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε ειπε ο Πρωθυπουργός με ολα τα προγράμματα που σχετίζονται με την προληψη, αλλά και να μισήσουμε για τη δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε τις παρεμβάσεις που πρεπει να γλινουν και αφορούν την άθληση το καπνισμα, το αλκοολ, την υγιεινή διατροφή την παχυσαρκία. Μπορούμε ολα αυτά να τα αλλάξουμε, κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλησε για ενα γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, και για τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται από την αφετηρία κοστίζει λιγότερο. Μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από συνάντηση με τον πατέρα του πρωθυπουργού, ο οποίος του είχε πει ότι ψάχνονταν τόσο πολύ με την υγεία του που τα έβρισκε όλα σε αρχικό στάδιο και τα αντιμετώπιζε καλύτερα. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος κάνει ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν SMS για προληπτικό έλεγχο να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό πρόγραμμα που στηρίζει αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε κατά την πανδημία, οπου στάλθηκαν εκατομμύρια sms για εμβολιασμό. Όπως είπε αυτό θα αξιοποιήσουν και για τον προληπτικό έλεγχο και το μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο προληπτικό πρόγραμμα στη χώρα

Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη,που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαίου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% και το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιούνιου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Να σημειωθεί ότι αναμένονται και άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που 4 ασθενείς με καρκίνο του μαστού μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους νε κοινό παρονομαστή των ιστοριών τους την πρόληψη η οποία όπως είπαν σώζει ζωές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button