Οικονομία

Η UBS βλέπει «ευκαιρίες» στα εμπορεύματα – Ξεχωρίζει ο χρυσός στα 2.600 δολάρια

Τις προβλέψεις της για τις τιμές του χρυσού το 2024 αναβάθμισε η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, εκτιμώντας πως το πολύτιμο μέταλλο ενδέχεται να φτάσει ακόμα και στα 2.600 δολάρια έως το τέλος του 2024.

Ειδικότερα, στην έκθεση της UBS με τις προβλέψεις για το δεύτερο μισό του έτους οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να αυξηθεί στα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και να φτάσει στα 2.700 δολάρια/ουγγιά έως τα μέσα του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του χρυσού σήμερα βρίσκεται στα 2.330 δολάρια, από 2.035 δολάρια τον Ιανουάριο του 2024, πολύ κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας. Ειδικότερα, η UBS προέβλεπε προηγουμένως ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ των 2.365 δολαρίων και των 2.600 δολαρίων το 2024.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αναλυτές εκτιμούν πως ανοδικά θα κινηθούν και οι τιμές σε ασήμι και χαλκό από φέτος μέχρι και τα μέσα του 2025, με οδηγό την βιομηχανική ζήτηση, καθώς αξιοποιούνται τόσο στις ΑΠΕ, όσο και στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dominic Schnider, CFA, CAIA, Strategist, UBS Switzerland AG, τα εμπορεύματα και ειδικότερα ο χρυσός είναι ένας τομέας της αγοράς που αξίζει να εξετάσουν οι επενδυτές, με φόντο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας για την πορεία τους το 2ο εξάμηνο του 2024.

Οι κεντρικές τράπεζες επενδύουν σε χρυσό

Η αναθεώρηση έρχεται σε μια εποχή που ο χρυσός αντιμετωπίζει υψηλή αγοραστική ζήτηση από κεντρικές τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και θεσμικά κεφάλαια.

Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά στις κεντρικές τράπεζες αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δείχνουν να θέλουν να αυξήσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, επιλέγοντας ένα διαχρονικά «ασφαλές» εμπόρευμα.

Μάλιστα, στην έκθεση της UBS αναφέρεται πως ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό αντιστάθμισμα έναντι των ανησυχιών σχετικά με τη γεωπολιτική, τον πληθωρισμό ή το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, για δύο συνεχόμενα έτη ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button