Οικονομία

Γιατί είναι τόσο περίεργη η εξαιρετικά επιθετική πρόταση εξαγοράς της Sabadell από την BBVA

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας BBVA επιχειρεί να αποκτήσει την Sadabell με μια εξαιρετικά επιθετική πρόταση εξαγοράς και έχει προκαλέσει σοκ με μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την Ευρώπη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria προχώρησε σε κίνηση επιθετικής εξαγοράς της μικρότερης τράπεζας Sadabell, συνολικού ύψους 12,23 δισ. ευρώ, απευθύνοντας τη σχετική πρόταση στους μετόχους της Sadabell μετά την απόρριψή της από το διοικητικό συμβούλιο της μέσα στην εβδομάδα.

Η νέα πρόταση έχει παρόμοιους όρους με την προηγούμενη και προσφέρει μια νέα μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell.

Υπενθυμίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell απέρριψε την προσέγγιση στις 6 Μαΐου, λέγοντας ότι η προσφορά «υποτιμά σημαντικά τις δυνατότητες της Banco Sabadell και τις αυτόνομες προοπτικές ανάπτυξής της».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που η BBVA επιχειρεί να εξαγοράσει τη Sabadell, καθώς οι δύο τράπεζες πραγματοποίησαν βραχύβιες διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2020, όμως οι συνομιλίες ναυάγησαν λόγω διαφωνιών για το τίμημα.

Σήμερα, ένας συνδυασμός των δύο παικτών θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό κολοσσό με ενεργητικό άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Μια περίεργη κατάσταση

Οι επιθετικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και η απόφαση της BBVA να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο έχει εκπλήξει πολλούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom, η προσφορά της BBVA για τη Sabadell αντικατοπτρίζει «μια πολύ περίεργη κατάσταση», ειδικά λόγω της επιμονής της BBVA για 2η πρόταση μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη, ο Benamou είπε ότι η προτεινόμενη προσφορά «έχει νόημα» από την πλευρά των μετόχων της Sabadell και, κατά τη γνώμη του, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Αν και πιθανότατα θα βρει «εμπόδια» από την ισπανική κυβέρνηση.

Η ισπανική κυβέρνηση μπλοκάρει την εξαγορά

Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει την αντίθεσή της στην εξαιρετικά επιθετική προσφορά εξαγοράς του τραπεζικού ομίλου BBVA για απόκτηση της Banco Sabadell, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Carlos Cuerpo.

Όπως δηλώνει ο Cuerpo, η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μία συγχώνευση αυτών των δύο τραπεζών θα έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και θα επηρεάσει θέσεις εργασίας αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Κατά το ισπανικό νομικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών έχει την εξουσία να αντιτεθεί και να εμποδίσει οποιαδήποτε συγχώνευση ή εξαγορά τράπεζας.

Η κυβέρνηση έχει 6 μήνες να αποφασίσει μετά από διαβούλευση με ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ισπανίας και της CNMV, της αρχής που είναι υπεύθυνη για την αγορά κινητών αξιών στην Ισπανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button