Κόσμος

Κάμερον: Πρόταση εκεχειρίας 40 ημερών στη Γάζα εξετάζει η Χαμάς

Παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων περιλαμβάνει η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που επεξεργάζεται η Χαμάς.

Την αποκάλυψη έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον την ώρα που πιέσεις να γίνει αποδεκτή η πρόταση δέχεται η παλαιστινιακή οργάνωση τόσο από την Ουάσινγκτον όσο από το Λονδίνο.

«Μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά για μια κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αυτών των ομήρων» έγινε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, τόνισε ο Κάμερον σε μια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) την ελπίδα για μια νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μια αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται στο Κάιρο για συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και των δύο πλευρών, επιχειρώντας να αποσπάσει μετριοπάθεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι σε ένα πάνελ σε μια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

«Περιμένουμε την τελική απόφαση. Υπάρχουν παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση και των δύο πλευρών, αλλά ελπίζω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και μήνες μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά μια νέα δυναμική φαίνεται να ευνοεί μια συμφωνία εκεχειρίας.

«Το κλίμα είναι θετικό, εκτός αν τεθούν νέα εμπόδια από το Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Κάνενα μείζον ζήτημα δεν τέθηκε στα σχόλια και τα αιτήματα που θα υποβάλει η Χαμάς σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης» κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, πρόσθεσε.

Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυξάνουν την πίεση προς τον ισραηλινό ηγέτη για να απορρίψει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα θέτοντας σε αμφισβήτηση την σταθερότητα της κυβέρνησής του αν δεν προχωρήσει στην επίθεση κατά της Ράφα.

Ωστόσο, αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, τα σχέδια της επίθεσης πρέπει να μπουν στο συρτάρι για να ακολουθήσει μία περίοδος ηρεμίας. Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο τηρεί σιγή ιχθύος, ο Μπένι Γκαντς, ο κεντρώος πρώην υπουργός Αμυνας που συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου από τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προέχει της επίθεσης στην Ράφα.

Όμως οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Και στην περίπτωση αυτή, ο Νετανιάχου θα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την υποστήριξη κεντρώων κομμάτων ή να προκηρύξει εκλογές.

Μία εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, αποτελεί μεγάλη απειλή για τον Νετανιάχου.

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την καταβαράθρωση της δημοτικότητάς του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα βρισκόταν αντιμέτωπος με συντριπτική ήττα σε ενδεχόμενες εκλογές. Παράλληλα, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι υπόδικος για διαφθορά, ενώ αντιμετωπίζει κύμα διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαχείρισης του πολέμου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button