Κόσμος

Γαλλία: «Όχι» smartphone και social media για παιδιά κάτω των 13 ετών, λένε οι ειδικοί

Η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (30/4)  μια επιτροπή ειδικών, την οποία προσέλαβε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης ανησυχίας για τον αρνητικό αντίκτυπό τους στο μυαλό των νέων.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών θα πρέπει να απαγορεύεται να έχουν κινητό τηλέφωνο, την ώρα που η χρήση των smartphone με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απαγορεύεται για οποιονδήποτε κάτω των 13 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να απαγορεύονται για οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών, προσθέτουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, και οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μονάχα σε πλατφόρμες που θεωρούνται «ηθικές».

Οι βουλευτές θα πρέπει να επιφορτιστούν με την απόφαση ποιες πλατφόρμες μπορούν να θεωρηθούν «ηθικές», επισημαίνεται.

Αυστηρή νομοθεσία – Βλάβες στο μυαλό

Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσπάθειές του αντανακλούν την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς μεταξύ γονέων, ψυχολόγων και όσων χαράσσουν πολιτική ότι οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη παρά οφέλη στο μυαλό των νέων.

Πέρυσι, ο ομοσπονδιακός αρχίατρος στις ΗΠΑ είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να βλάψουν βαθιά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων και κάλεσε τις τεχνολογικές εταιρείες να προστατεύσουν τα παιδιά, που βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Το πάνελ, επικεφαλής του οποίου είναι η νευρολόγος Σερβάν Μουτόν και ο καθηγητής ψυχιατρικής Αμίν Μπενιαμινά και στο οποίο συμμετέχουν επίσης ειδικοί στην εκπαίδευση, το δίκαιο και την τεχνολογία, παρέδωσε σήμερα τα ευρήματά του στον Μακρόν.

Ευθύνες στις τεχνολογικές εταιρείες

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο πρόεδρος Μακρόν θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η ομάδα των ειδικών επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση των κανονισμών για τις τεχνολογικές εταιρείες. «Αυτές ευθύνονται κατά κύριο λόγο», υπογράμμισε η Μουτόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η υπερβολική χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει αντίκτυπο στον ύπνο των παιδιών και αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους του άγχους και της κατάθλιψης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button