Κόσμος

Καναδάς: Η βροχή φρενάρει την πελώρια πυρκαγιά – Συναγερμός σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η βροχόπτωση επιβράδυνε την προέλαση πελώριας δασικής πυρκαγιάς που απειλεί την πετρελαιοπαραγωγική πόλη Φορτ Μακμέρι στον δυτικό Καναδά, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Πέμπτη, προειδοποιώντας ωστόσο πως παραμένει εκτός ελέγχου.

Η πυρκαγιά ήδη μετέτρεψε σε αποκαΐδια σχεδόν 210.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και οδήγησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων τον Μάιο, μήνα που σημαδεύτηκε από ξηρασία.

Η φωτιά δεν έχει προχωρήσει από την Τετάρτη προς τη Φορτ Μακμέρι, διευκρίνισε η Ζοζέ Σεντ-Ονζ, εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος στην Αλμπέρτα, την περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Χθες παρέμενε σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων από την πόλη.

«Χάρη στις χαμηλότερες εντάσεις και τη μείωση της ισχύος των ανέμων», οι πυροσβέστες μπόρεσαν να «σημειώσουν προόδους», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί «χρόνος και δουλειά για την κατάσβεση πυρκαγιάς τέτοιου μεγέθους», πιθανόν μήνες.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάντι Μπόουμαν.

Η εντολή εσπευσμένης απομάκρυνσης από τις εστίες τους που αφορά 6.000 κατοίκους αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ το σαββατοκύριακο κι ενδέχεται να αρθεί από την ερχόμενη Τρίτη, εκτίμησε ο Τζόντι Μπουτς, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην περιφέρεια.

Δεν απειλούνται προς το παρόν περιοχές όπου βρίσκεται ασφαλτώδης άμμος

Δεν απειλούνται προς το παρόν περιοχές όπου βρίσκεται ασφαλτώδης άμμος, όμως η παραγωγή 2 και πλέον εκατομμυρίων βαρελιών μέσω της διύλισής της αντιμετωπίζει προβλήματα και η κατάσταση χειροτερεύει. Η εξέλιξη της πυρκαγιάς αυτής παρακολουθείται στενά από την καναδική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Κάποιες πετρελαϊκές εταιρείες (Suncor, Canadian Natural Resources, Syncrude) δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κάνει λόγο για προβλήματα στη δραστηριότητά τους κοντά στη Φορτ Μακμέρι. Ορισμένες άλλες όμως, όπως η πολυεθνική Imperial Oil, ενημέρωσαν αυτή την εβδομάδα πως μείωσαν το προσωπικό τους στις εγκαταστάσεις τους εκεί.

Έπειτα από τη δραματική κατάσταση της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2023, ο Καναδάς ανησυχεί πως θα ζήσει νέα καταστροφική περίοδο πυρκαγιών και φέτος. Ξηρασία πλήττει πολλές περιοχές της χώρας και ήδη αυτόν τον μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες μεγάλες φωτιές που οδήγησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στην Αλμπέρτα οι αρχές καταμετρούν πάνω από 40 ενεργές πυρκαγιές, ενώ στη γειτονική Βρετανική Κολομβία πάνω από 120. Αυτή την εβδομάδα, οι εκλύσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας των πυρκαγιών έσπασαν κάθε ρεκόρ Μαΐου, φθάνοντας τους 15 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button