Πολιτική

Χαρδαλιάς: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρατηγικός σύμμαχος στον τουρισμό και την ανάπτυξη

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε ως συνεκθέτης στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Χαρδαλιά, παρουσία του Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Η παρουσία της Περιφέρειας ανέδειξε τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής της διοίκησης των προηγούμενων μηνών, με στόχο να καταστήσει την Αττική ως έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς για την Αττική, είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 40 B2B συναντήσεις με κορυφαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του κλάδου από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, την Κίνα, το Ομάν, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία κ.α.

«Επενδύουμε στην εξωστρέφεια. Αναδιοργανώνουμε και ισχυροποιούμε περαιτέρω το τουριστικό μας brand. Φέρνουμε τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, την Μητροπολιτική Αττική, στο επίκεντρο» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας.

Πρόσθεσε ακόμη πως “τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εμας είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος και φίλος, σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Βρισκόμαστε στο Ντουμπάι, για να παρουσιάσουμε στην παγκόσμια αγορά τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για τον τουρισμό, βασισμένοι στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αττική, αλλά και στα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, που αποτελούν πόλο έλξης για τον διεθνή επισκέπτη, τον επενδυτή και τον επιχειρηματία”.

Μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου, ο Περιφερειάρχης Αττικής παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο ΕΟΤ, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, 50 επιχειρηματιών, tour operators και εκπροσώπους ΜΜΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις που είχε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στο Ντουμπάι στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Arabian Travel Market 2024.

Περιφέρεια Αττικής

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο yachting. Από την πλευρά των Εμιρατινών επιχειρηματιών εκφράστηκε η δυναμική τάση της αγοράς της ευρύτερης Μέσης Ανατολής για επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα στο προνομιακό κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

“Μπροστά μας ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργειών, επωφελές και για τις δύο πλευρές” δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επένδυση στο Ελληνικό, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας”.

Όπως είπε χαρκατηριστικά, “το παράλιο μέτωπο και τα νησιά της Αττικής αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησής μας. Παράλληλα, προχωράμε συστηματικά στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των μεγάλων λιμανιών της Αττικής και των νησιών της, αλλά και των μαρίνων ελλιμενισμού yacht και προβλητών για κρουαζιερόπλοια”.

Στη διάρκεια του γεύματος, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου της Emirates στην Ελλάδα Ibrahim Ghanim και τον Ανώτατο Διευθυντή Πωλήσεων της Εταιρείας στα ΗΑΕ Rajeev S. Patil, ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Αττικής από επιχειρηματίες του κλάδου. “Είμαστε ανοικτοί σε γόνιμες συνέργειες στον τομέα της αγροδιατροφής” είπε ο κ. Χαρδαλιάς “καθώς τα αγνά, πιστοποιημένα προϊόντα της Αττικής αποτελούν τη βάση της σύγχρονης υψηλής γαστρονομίας, προσφέροντας μοναδικές απολαύσεις στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες”.

Ισχυρή, μητροπολιτική Αττική, με διεθνή εμβέλεια

Ο κ. Χαρδαλιάς είχε κατ ιδίναν συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν οι δυνατότητες ευρύτατων συνεργειών σε μείζονα ζητήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με την Α’ Αντιπρόεδρο των Διεθνών Επιχειρήσεων του Εμιράτου Hoor Al Khaja, καθώς και με στελέχη του Οργανισμού Τουρισμού και Εμπορίου του Ντουμπάι, όπου, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει μέχρι τα τέλη του έτους έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Ζητήματα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και προστασίας του περιβάλλοντος ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο του Ντουμπάι Dawood Abdul Rahman Al Hajri. Στο επίκεντρο, βρέθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα πολιτικής προστασίας, με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το Εμιράτο. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε τη βούλησή του να εκκινήσει άμεσα η συστηματική συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο του Ντουμπάι για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, πρωτοκόλλων ασφαλείας και καινοτόμων μεθόδων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καφαλαιοποιώντας την εμπειρία και των δύο πλευρών, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στην “πράσινη” διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου του γεγονότος ότι το Ντουμπάι αποτελεί μια από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου, με τα ανακυκλωμένα αστικά απόβλητα να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

“Μοιραζόμαστε την κοινή ανησυχία για την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών μας” δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για πράσινες περιφέρειες, φιλικές στον πολίτη, με υψηλή ποιότητα ζωής για όλους”.

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση επιβεβαίωσε και ο κ. Hajri, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά. Είναι τιμή μας να συνεργαστούμε με την Ελλάδα”.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΑΕ, από 43 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι, τη Φουτζέιρα και τη Σάρζα. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέπτυξε τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη Μητροπολιτική Αττική και το αναπτυξιακό πλάνο της επόμενης πενταετίας, ενώ διαβεβαίωσε τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει το έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. “Είστε οι εκπρόσωποι της Ελλάδας σε ένα από τα πιο κομβικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας. Είμαστε δίπλα σας και είστε μαζί μας, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών για την πατρίδα” είπε χαρακτηριστικά.

Η Arabian Travel Market (ATM) είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις για τα ταξίδια και τον τουρισμό που διοργανώνεται στο Ντουμπάι από το 1994. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης – της μεγαλύτερης στη ιστορία του θεσμού, με 2.300 εκθέτες από 165 χώρες – είναι: “Ενίσχυση της καινοτομίας: Μεταμορφώνοντας τα ταξίδια μέσω της επιχειρηματικότητας”, προβάλλοντας τις κορυφαίες επιχειρήσεις στις αερομεταφορές, τα ξενοδοχεία, τη φιλοξενία και τα δημόσια αξιοθέατα, με έμφαση στον μετασχηματιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν για το μέλλον του κλάδου.

Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευσαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Δημήτρης Ταραζώνας, η Διευθύντρια Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Περιφέρειας Μαρίνα Παπαδάκη και η σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Περιφερειάρχη Βάλια Κακαρούκα.Στην αποστολή της Περιφέρειας Αττικής συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Εβίνα Γιακουμάτου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αθηνά Κωνσταντέλλου, Νίκος Χιωτάκης, Μαρία Καζάκου και Γαβριήλ Αβραμίδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button