Κόσμος

Καταδικάστηκε Βρετανός δισεκατομμυριούχος για εκμετάλλευση του προσωπικού του

Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα μέλη της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας για εκμετάλλευση του προσωπικού του στην έπαυλή τους στη Γενεύη επέβαλε σήμερα Παρασκευή 21/06 δικαστήριο στην Ελβετία.

Οι Hindujas, που δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο, αθωώθηκαν για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταδικάστηκαν για άλλες κατηγορίες σε μια ετυμηγορία-καταπέλτη για την οικογένεια, η περιουσία της οποίας εκτιμάται σε 37 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Prakash Hinduja και η σύζυγός του, Kamal, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών και ο γιος τους Ajay και η σύζυγός του, Namrata, καταδικάστηκαν σε τετραετή φυλάκιση.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την πρακτική της οικογένειας να φέρνει υπαλλήλους από την πατρίδα τους την Ινδία και περιλάμβανε κατηγορίες για κατάσχεση των διαβατηρίων του προσωπικού μόλις έφταναν στην Ελβετία, αναφέρει η Guardian.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι Hindujas πλήρωναν το προσωπικό τους ελάχιστα χρήματα και τους έδιναν ελάχιστη ελευθερία να φύγουν από το σπίτι. Η οικογένεια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι Hindujas κατέληξαν σε εμπιστευτικό εξώδικο με τους τρεις υπαλλήλους που τους είχαν κατηγορήσει, αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να συνεχίσει την υπόθεση λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών.

Ο εισαγγελέας της Γενεύης, Yves Bertossa, ζήτησε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών για τους Prakash και Kamal Hinduja. Ηλικίας 78 και 75 ετών αντίστοιχα, και οι δύο απουσίαζαν από την έναρξη της δίκης για λόγους υγείας.

Στην καταληκτική του ομιλία, ο εισαγγελέας κατηγόρησε την οικογένεια για κατάχρηση της «ασύμμετρης κατάστασης» μεταξύ ισχυρού εργοδότη και ευάλωτου εργαζομένου για να εξοικονομήσει χρήματα.

Το προσωπικό της οικογένειας λάμβανε μισθό μεταξύ 220 και 400 ελβετικών φράγκων (195-350 λιρών) το μήνα, πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα περίμεναν να κερδίζουν στην Ελβετία. «Επωφελούνται από τη δυστυχία του κόσμου», είπε ο Bertossa στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας Hinduja υποστήριξαν ότι οι τρεις ενάγοντες έλαβαν άφθονα οφέλη, δεν κρατήθηκαν σε απομόνωση και ήταν ελεύθεροι να φύγουν από τη βίλα. «Δεν έχουμε να κάνουμε με κακοποιημένους σκλάβους», είπε ο Nicolas Jeandin στο δικαστήριο.

Πράγματι, οι εργαζόμενοι ήταν «ευγνώμονες στους Hindujas που τους πρόσφεραν μια καλύτερη ζωή», υποστήριξε ένας άλλος δικηγόρος, ο Robert Assael.

Εκπροσωπώντας τον Ajay Hinduja, ο Yael Hayat επέκρινε το «υπερβολικό» κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι η δίκη πρέπει να είναι ζήτημα «δικαιοσύνης, όχι κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο δικηγόρος της Namrata Hinduja, Romain Jordan, ζήτησε επίσης αθώωση, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς πρότειναν την ποινή για παραδειγματισμό. Υποστήριξε ότι η εισαγγελία δεν είχε αναφέρει τις πληρωμές που έγιναν στο προσωπικό πέρα ​​από τους μισθούς τους σε μετρητά.

«Κανένας υπάλληλος δεν εξαπατήθηκε από τον μισθό του», πρόσθεσε ο Assael.

Με δραστηριοποίηση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις τράπεζες και την υγειονομική περίθαλψη, ο όμιλος Hinduja είναι παρών σε 38 χώρες και απασχολεί περίπου 200.000 άτομα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button