Κόσμος

Μόσχα: «Υπόσχεται» σκληρή απάντηση αν η Δύση αγγίξει τα περιουσιακά της στοιχεία

Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Δύση για «σκληρή» απάντηση σε περίπτωση κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και δεσμεύτηκαν για «ατελείωτες» νομικές μάχες και αντίποινα.

«Η πατρίδα μας δεν πωλείται», έγραψε σήμερα, Κυριακή (28/4) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram και συμπλήρωσε:

«Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει εδάφη που κατέσχεσε από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί».

«Οποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παραμείνουν άθικτα, διαφορετικά θα υπάρξει σκληρή απάντηση στη δυτική κλοπή. Πολλοί στη Δύση το έχουν ήδη καταλάβει. Δυστυχώς όχι όλοι», σχολίασε.

Σε απάντηση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και μπλόκαραν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι σε αμερικανικά.

Πεσκόφ: «Πολύ δυτικό χρήμα στη Ρωσία»

Σε διαφορετικό του σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ δυτικό χρήμα στη Ρωσία που θα μπορούσε να στοχοθετηθεί από τα ρωσικά αντίμετρα.

«Οι προοπτικές για νομικές προσφυγές (κατά της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων) είναι ορθάνοιχτες. Η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτές και θα υπερασπίζεται ασταμάτητα τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ ο νούμερο 2 του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε τυχόν κατάσχεση από τις ΗΠΑ των ρωσικών κατασχεθέντων νομισματικών αποθεμάτων στη Δύση – κατάσχοντας τα περιουσιακά στοιχεία–περιλαμβανομένων ακινήτων και μετρητών – Αμερικανών πολιτών και επενδυτών στη Ρωσία.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει παράνομο κι έχει πει ότι θα προκαλέσει αντίποινα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button