Κόσμος

Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα τα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ – Βίαιες συγκρούσεις και οδοφράγματα

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου σε πανεπιστήμια όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών  και αντί-διαδηλωτών στη σκιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, οι αστυνομικές αρχές εξακολουθούν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές – συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών.

Σύμφωνα με το CNNi περισσότεροι από 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη. Από αυτούς, η αστυνομία είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο City College της Νέας Υόρκης.

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια , ένα κτήριο είχε καταληφθεί και οι Αστυνομικοί έκαναν εκκαθάριση. Οι αρχές του Πανεπιστημίου ζήτησαν από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας , στο Λος Άντζελες, ακύρωσε τα μαθήματα την Τετάρτη, μετά από μια νύχτα που αμαυρώθηκε από τη βία μεταξύ φιλοπαλαιστών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Ισραήλ. Το πανεπιστήμιο είπε ότι η αστυνομία βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη για να αποκατασταθεί η ασφάλεια

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν -Μάντισον, καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου κινήθηκαν για να εκκαθαρίσουν τον καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης.

Επιθέσεις και αυτοσχέδια οδοφράγματα

Εναέρια πλάνα από ραδιοτηλεοπτικό σταθμό έδειχναν ανθρώπους με ξύλα ή κοντάρια να επιτίθενται στα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στηθεί για προστασία των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ ή ομπρέλες.

Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα ακτιβισμού των φοιτητών στις ΗΠΑ μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.

Η αστυνομία απωθεί διαδηλωτές σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο UCLA αργά την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στο Λος Άντζελες.

AP Photo/Ethan Swope

Εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, Τετάρτη, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη και στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπιας, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλείσει στο κτήριο, προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις.

Σπασμένα παράθυρα, αναποδογυρισμένα έπιπλα και ζημιές σε όλο το Χάμιλτον Χολ του Πανεπιστημίου Κολούμπια άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της κατάληψης.

Όχημα της αστυνομικής υπηρεσίας εφοδιασμένο με σκάλες στο Χάμιλτον Χόλ όπου είχαν να καταλάβουν οι φοιτητές, με αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Η διοίκηση της Κολούμπιας ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ προειδοποίησε πως εάν συνεχίσουν οι διαμαρτυρίες «θα έχουν ασφαλώς συνέπειες», κατηγορώντας τους φοιτητές ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτηρίου.

Να σημειωθεί πως, οι καταλήψεις κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Παλαιστίνη πληθαίνουν κάθε εβδομάδα που περνά, λαμβάνοντας τη μορφή αντιπολεμικού κινήματος που προσομοιάζει σε εκείνο της δεκαετίας του ’60 υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αντιπολεμικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Τα Κολούμπια μπορεί να είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών, αλλά οι αντιδράσεις συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

  • Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας «Chapel Hill»

Τουλάχιστον 36 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε καταυλισμό που είχαν στήσει στο πανεπιστήμιο. Αστυνομικοί θεάθησαν να απωθούνται με τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ και την αντικατέστησαν με μια παλαιστινιακή.

  • Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Πέντε άτομα, μεταξύ των δύο φοιτητών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διάδοσης. Δύο από τα πέντε άτομα είναι σημερινοί φοιτητές του FSU, η του πανεπιστημίου.

  • Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν

Σχεδόν 80 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη της Δευτέρας (29/4) με τις τοπικές Αρχές να απαγγέλλουν κατηγορίες για τουλάχιστον 65 υποθέσεις εγκληματικής παραβίασης. Οι τοπικές Αρχές καλούν το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει συμβιβασμό με τους διοργανωτές φοιτητικών διαδηλώσεων.

  • Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ann Cud, ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη βιβλιοθήκη που κατέλαβαν και είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για την απομάκρυνση των φοιτητών.

  • Διάλυση καταυλισμών

Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Μπράουν , έχουν διαλύσει τους καταυλισμούς διαμαρτυρίας αφού κατέληξαν σε συμφωνίες με φοιτητές. Οι Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου Μπράουν κατέληξαν σε συμφωνία να διαλύσουν τον καταυλισμό τους, αφού το πανεπιστήμιο συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη διακοπή χρηματοδότησης από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button