Πολιτική

Κυβερνητικό «σπριντ» πριν από τη θερινή ραστώνη – Στοίχημα η επιστροφή των δυσαρεστημένων

Σε μια ρελάνς μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προχωρά η Κυβέρνηση επιχειρώντας να πείσει πως έλαβε το μήνυμα των πολιτών και ενεργεί άμεσα. 

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα από τον ανασχηματισμό, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε αλλαγές στο ΑΣΕΠ, φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, μάχη με τις πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων, μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ και ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να απαιτεί από το νέο Υπουργικό σχήμα περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε σε «πολίτες που απείχαν συνειδητά, οι οποίοι μας είπαν δεν θέλουμε να ψηφίσουμε κάποιον άλλον, σας δίνουμε, δηλαδή, μια δεύτερη ευκαιρία, δεν μας έχει κερδίσει κάποιος άλλος και σίγουρα δεν μας κέρδισε ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο κόμμα».

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως πρέπει γρήγορα να φέρει αποτελέσματα, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες γαλάζιοι ψηφοφόροι που «πάρκαραν» στην αποχή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα επιστρέψουν συντεταγμένα το 2027, ούτε και θα περιμένουν αέναα.

Ούτε οι τριγμοί στην κεντροαριστερά θα πρέπει να προκαλέσουν χαλαρότητα στην επίτευξη αυτού του στόχου καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που ακριβώς θα καταλήξει η όλη διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει μετρήσιμους στόχους και οι Υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν πριν από τη ΔΕΘ, όταν ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει για όσα “καίνε” τους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τρία από τα Υπουργεία αιχμής όπου υπήρξαν αλλαγές χαρτοφυλακίων και την Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έρχεται η σειρά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές το 2024, κυρίως από την πλευρά του Έβρου αλλά και στα ελληνικά νησιά. Στα ελληνικά νησιά το 2023 είχαν έρθει 1.592 άτομα, ενώ το 2024 έφτασαν 4.115 μετανάστες με πλωτά μέσα. Τον Ιούνιο πάνω 1.477 μετανάστες είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και περισυνελέγησαν από άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώθηκαν οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019…και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος καλείται να βάλει άμεσα φρένο για να μην ξεφύγει η κατάσταση και “χαθεί η μπάλα”. Η τοποθέτηση εξάλλου του πρώην Υπουργού Άμυνας στο συγκεκριμένο Υπουργείο είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα προς όλους πως η ελληνική μεταναστευτική πολιτική θα είναι δυναμική.

Την Τετάρτη υπενθυμίζεται πως συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στη Βουλή μετά από μήνες και στη σκιά του αποτελέσματος των εκλογών. Μία συνεδρίαση η οποία προμηνύεται πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι Βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν για το μήνυμα των πολιτών, να μεταφέρουν γκρίνιες ή κινδύνους ενώ σαφείς κατευθύνσεις θα στείλει και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στις Βρυξέλλες με στόχο να αποφασιστεί το ποιοί θα καταλάβουν τα ανώτατα αξιώματα. Εφόσον κλειδώσει η υποψηφιότητα της κ.Φον Ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button