Οικονομία

Πασχαλινή έξοδος με τιμές στα ύψη σε βενζίνη και ακτοπλοϊκά

Με την τιμή της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ σε 21 νομούς της χώρας και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, πραγματοποιείται η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα.

Η πασχαλινή έξοδος των Ελλήνων τόσο προς τα νησιά και όσο και προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς, αποδεικνύεται και φέτος «τσουχτερή», καθώς είτε επιλέξουν το αυτοκίνητό τους, είτε μετακινηθούν με πλοίο, θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται πανελλαδικά στο 1,982 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική φτάνει μεσοσταθμικά το 1,950 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη το 1,947 ευρώ το λίτρο.

Πάνω από τα 2 ευρώ, κατά μέσο όρο, διατηρείται στα περισσότερα νησιά αλλά και σε αρκετούς νομούς της ηπειρωτικής χώρας. Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες με 2,207 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν, τα Δωδεκάνησα με 2,140 ευρώ το λίτρο.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο συνεχίζει να είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή, όταν πρόκειται για οικογένεια ή παρέα, με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται πέριξ των 2 ευρώ, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, συνυπολογίζοντας παράλληλα και το κόστος των διοδίων, η επιβάρυνση είναι σημαντική.

Ενδεικτικά για το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή, με αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού, η συνολική δαπάνη ανέρχεται περί τα 220 ευρώ, μαζί και με το κόστος των διοδίων.

Την ίδια στιγμή, ακριβό είναι το ταξίδι και για τις οικογένειες έχουν επιλέξουν για τις πασχαλινές τους διακοπές τα νησιά, εξαιτίας των υψηλών τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που παίρνουν μαζί τους και το αυτοκίνητο.

Ενδεικτικά το ταξίδι Πειραιάς – Χανιά μετ΄ επιστροφής για μία τετραμελή οικογένεια, με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών που πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο, μαζί με το αυτοκίνητο, κοστίζει 424 ευρώ, στην οικονομική θέση και χωρίς καμπίνα. Το αντίστοιχο ταξίδιγια Ρόδο, διάρκειας 15 ωρών και 30 λεπτών, φτάνει τα 814,50 ευρώ, από τα οποία τα 270,50 ευρώ είναι το κόστος του αυτοκινήτου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 1 στα 4 νοικοκυριά (26%) δήλωσε ότι θα ταξιδέψει το φετινό Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί, ποσοστό αντίστοιχο με το περσινό (25%), πολύ χαμηλότερο ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία όταν έφτανε ακόμη και το 53%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button