Πολιτική

«Πόλεμος» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο το Μάτι, το ΕΣΥ, αλλά και το μπόνους στο Δημόσιο

Σφοδρές αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο προκάλεσε η έκδοση της απόφασης για την πυρκαγιά στο Μάτι, βάσει της οποίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, εκτός από έξι άτομα που τιμωρήθηκαν με εξαγοράσιμες χρηματικές ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση μετά από έξι ολόκληρα χρόνια και καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των 104 νεκρών, καθώς οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μόνο τα πέντε χρόνια φυλάκισης ορίζονται ως εκτιτέα και οι ποινές κρίνονται ως εξαγοράσιμες με 40.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανέβασαν τους τόνους εντός κι εκτός Βουλής, αφού με φόντο τις ευρωεκλογές εντείνουν τις αντιπαραθέσεις τους.

Το μενού τη Μεγάλη Δευτέρα περιλάμβανε μάχες γύρω από τη λειτουργία του ΕΣΥ με την τροπολογία στη Βουλή που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία. Μετωπική ήταν εξάλλου η σύγκρουση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

Αφορμή για «κόντρες» στα έδρανα στάθηκε και το «μπόνους» στο Δημόσιο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να χαρακτηρίσει «μικροκομματική και κοντόφθαλμη» την κίνηση αυτή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο για πριμ… πριν: «O πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τους δημοσίους υπαλλήλους πριμ, που ουσιαστικά είναι πριν. ”Πριν από τις ευρωεκλογές, για να με ψηφίσετε”. Οι γνωστές τακτικές εξάρτησης των παλαιοκομματικών πολιτικών προς τους πολίτες».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το Μάτι

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε και η δικαστική απόφαση για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, μια απόφαση που προκάλεσε σάλο, αφού μέχρι και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παραδέχτηκαν πως ήταν «χάδι»: «Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε με βάση το νόμο που άλλαξε την τελευταία ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019», επισήμανε ο κ. Φλωρίδης με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Άμεσα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα ζήτησε από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Στόχος είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να προσδιοριστεί συντομότερα, διότι τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα θα παραγραφούν το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδικήσει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων που ξέσπασαν στο άκουσμα της απόφασης ακόμα και με καρέκλες κατά της έδρας, αναμένεται να υποβάλουν αύριο κιόλας αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών ώστε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά.

Οι πολιτικές αντιδράσεις για την ποινή… χάδι

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης που βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ, όταν ανακοινώθηκε η ποινή για τους κατηγορούμενους στο Μάτι, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη. Προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις».

«Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας», τόνισε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στάθηκε στην απόφαση για τη Ρένα Δούρου: «Αθώα η Ρένα Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι. Η δεύτερη πολυετής μάχη στην οποία στάθηκε όρθια, χωρίς να επικαλεστεί κανένα ελαφρυντικό ή ασυλία. Η Ρένα μπήκε δυο φορές στο στόχαστρο, με χυδαιότητα, γιατί ήταν ΣΥΡΙΖΑ και γιατί έπρεπε να αμαυρωθεί το έργο της στην Περιφέρεια Αττικής. Κανείς δεν πανηγυρίζει όμως σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν σβήνει ποτέ».

Το ΚΚΕ στάθηκε στην οργή που προκαλεί η απόφαση στους συγγενείς των θυμάτων που θυμίζει… Τέμπη: «Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γιατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του ”ανθρώπινου λάθους”. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».

Στα… 400 ευρώ προσδιόρισε την τιμή της ανθρώπινης ζωής το δικαστήριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος: «Η ετυμηγορία ήλθε να επισφραγίσει την πολυετή, συντονισμένη συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος στο Μάτι. Έπειτα από την φυγάδευση ”σκοτεινών” προσώπων με άμεση εμπλοκή, κάποια εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν και ανέλαβαν ”υψηλές” θέσεις, ήλθε και η ”δικαστική απαξίωση” των 104 δολοφονημένων συνανθρώπων μας. Η Ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η ζωή του Έλληνα, ”αξίζει” κάτι λιγότερο από 400 ευρώ».

Για «εξόφθλαμη κακοδικία» έκανε λόγο και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την πυρκαγιά στο Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα, ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button