Οικονομία

Πηγές υπ. Ανάπτυξης: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού τροφίμων – Μειώσεις τιμών σε είδη νοικοκυριού

Σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων και μειώσεις των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, αποτυπώνονται στα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως επισημαίνουν, ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος) στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23.

Όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ίδια στελέχη, η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button