Οικονομία

Το 2025 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων και Κρήτης

Το τελευταίο στάδιό του διανύει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. 

Σειρά έχουν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το βάρος της επενδυτικής δραστηριότητας – καθώς τελειώνουν τα εγχώρια projects – μετατοπίζεται προς τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική καθώς η πρώτη Χανιά – Πελοπόννησος) είναι ήδη σε λειτουργία, με τις τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση και ηλέκτριση εντός του 2025.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση των καλωδίων ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και τα χερσαία τμήματα σε Κρήτη και Αττική. Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% των μετοχών της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και το καλοκαίρι αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Για τις Κυκλάδες το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου.

Όπως επισημαίνεται, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το 2029- 2030 η διασύνδεση Δωδεκανήσων και νησιών του ΒΑ Αιγαίου

Το 2029 και το 2030 αντίστοιχα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, θα γίνει σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Για τα έργα αυτά ο ΑΔΜΗΕ εγκαινίασε την πρακτική της σύναψης συμφωνίας – πλαίσιο με τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς καλωδίων με στόχο όπως αναφέρει να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές και εξοικονόμηση χρόνου και πόρων μέσω μίας διαγωνιστικής διαδικασίας, εν αντιθέσει με την διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button