Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Δείτε τη διαδικασία

«Στον αέρα» βρίσκεται η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 1,7 εκατ. φορολογουμένων. Η μορφή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από φέτος αλλάζει βάσει του ανανεωμένου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση των στοιχείων εισοδήματός τους μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Οι δόσεις πληρωμής παραμένουν ίδιες, με τη πρώτη να πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024, και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, ενώ έκπτωση 3% θα λάβουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ.

Η διαδικασία της υποβολής

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για πρώτη φορά φέτος θα βρουν προσυμπληρωμένους κωδικούς, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμα και να μην υποβάλλουν δήλωση, θα το πράξει η ΑΑΔΕ στη θέση τους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

  • να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
  • να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης
  • να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
  • να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, ενώ η σύζυγος να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 ακολουθώντας τα σχετικά καθοδηγητικά μηνύματα προς τον χρήστη που τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • να υποβάλλουν τη δήλωση.
  • να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Ο Χάρης Θεοχάρης

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων «αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.

Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.

Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.

»Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button