Πολιτική

Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα το θέσω στον Ερντογάν

Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα : «Θέλω καταρχάς να εκφράσω και δημόσια Την έντονη δυσαρέσκεια μου διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των ελλήνων για την παντελώς θα χρειαστεί μετατροπή ενός ιστορικού τεμένους της μονής της χώρας σε τζαμί. Πιστεύω μία ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορίας της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι και ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα το θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επίσκεψή του είναι μία ευκαιρία να γίνει μία αξιολόγηση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία, όπως εκτίμησε, σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Και πρόσθεσε: «Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παραταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάλογοι, η διαδρομή επικοινωνίας, τα κανάλια Επικοινωνίας να είναι πάντα νύχτα και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί λέει πάντα κλιμάκωσης στο πεδίο όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

«Ναι στη συμμετοχή, όχι στην πόλωση»

Ο πρωθυπουργός έκανε για μία ακόμα φορά έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές αναφέροντας: «Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία που αφορά κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα. Καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας. Η ήπειρός μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές για πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, τελευταία φορά που είχαμε βρει εκλογές, πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές». Παράλληλα ευχήθηκε η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ότι άλλα κόμματα έχουν επιλέξει την πολύ έντονη πόλωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button