Πολιτική

Μητσοτάκης προς αντιπολίτευση: Θα προσχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 16.Θα το ψηφίσετε;

Σκληρή επίθεση κατά Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Φάμελλου εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, καλώντας τα κόμματα να απαντήσουν αν θα την ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε συνηθίσει απ’ αυτόν τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, ενώ αναφέφθηκε στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας παράλληλα τις αναφορές στο δικό του. « Τα όργανα της Βουλής έχουν ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το δικό μου πόθεν έσχες Δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει περισσότερο πόθεν έσχες από το δικό μου»

«Μιλήσατε για αυταρχικό κράτος και κράτος δικαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός «Στο Μαξίμου, επί διακυβέρνησής σας είχε στηθεί παραϋπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κούλογλου είπε ότι ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος και σίγουρα ήξερε ο Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του Στέφανο Κασσελάκη για προτάσεις του κόμματός του για τη δημόσια Παιδεία αναφέροντας με σκωπτικό ύφος: «Ο Αρχηγός σας έκανε μία ανάρτηση που ζητά αύξηση των κονδυλίων επί δύο. Όλα επί δύο κύριε Φάμμελε. Γιατί επί δύο, και όχι παραπάνω, Βρίσκω λίγο τσουρούτικη την πρότασή του»

Νέες δυνατότητες για τους νέους

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες», ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.

Πώς ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις»:

  1. Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή.
  1. Εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button