Κόσμος

Στον «αέρα» η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ – Η στάση του Λευκού Οίκου και η αφωνία της Άγκυρας

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον για το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. 

Ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συγκεκριμένη επίσκεψη του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Κίρμπι αν η συνάντηση του Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε θα είναι θέμα στη συνάντηση με τον Μπάιντεν ή θα θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Με τους δημοσιογράφους να επιμένουν και σε ερώτηση σχετικά με «αυτόν που φιλοξενεί τον ηγέτη της Χαμάς» ο Κίρμπι είπε: «Και πάλι, θα αφήσω τον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει στις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι».

Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί αυτή τη φρασεολογία λέει πολλά θέλοντας προφανώς να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο. Αν σε αυτό προστεθεί ότι δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από την Άγκυρα γύρω από τα σχέδια του Ερντογάν και το ταξίδι του στις ΗΠΑ τότε όλα είναι πιθανά.

Οι φήμες για ακύρωση του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες και στα τουρκικά ΜΜΕ. Η αρχή έγινε στις 20 Απριλίου, από ένα δημοσίευμα από τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Odatv, που ανέφερε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ακυρώθηκε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επικύρωσε το νομοσχέδιο που δίνει πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Επιμένει ότι θα γίνει η συνάντηση το Bloomberg

Πάντως, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρει ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Αν τελικά γίνει η συνάντηση θα είναι η πρώτη στο Λευκό Οίκο καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει περάσει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου επί των ημερών του Τζον Μπάιντεν.

Στο κάδρο δεν υπάρχει μόνο η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα αλλά και το Τελ Αβίβ καθώς η ισραηλινή πλευρά ασκεί πιέσεις για να μην γίνει η συνάντηση. Πάντως, αν η συνάντηση γίνει, θα πρόκειται για μια νίκη του Ερντογάν απέναντι στο ισραηλινό λόμπι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button