Κόσμος

Ο Λίβανος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ακόμη Γάζα προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα Παρασκευή (21/6) την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να τονίζει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εργάζονται για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν εσφαλμένους υπολογισμούς.

«Μια βιαστική κίνηση – ένας λάθος υπολογισμός – θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», είπε σε δημοσιογράφους. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι άνθρωποι της περιοχής και οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα πυροδότησε ξέσπασμα βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολεμική ρητορική, που επίσης έχει κλιμακωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εγείρει φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες προς το Ισραήλ σε αλληλεγγύη προς τη σύμμαχό της Χαμάς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, όπου οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται για ανάληψη σκληρότερης δράσης.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν παράλληλα εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τις δυνάμεις της

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τόσο τις δυνάμεις της όσο και τον Λίβανο ενάντια στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοκαταστροφή αυτού του παράνομου καθεστώτος».

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν στο X.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL) καθώς και μη ένοπλοι τεχνικοί παρατηρητές γνωστοί ως UNTSO, έχουν σταθμεύσει εδώ και καιρό στο νότιο Λίβανο για να παρακολουθούν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως Μπλε Γραμμή.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται στο πεδίο και εργάζονται για την αποκλιμάκωση της έντασης και για να βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι απαραίτητη», είπε. «Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button