Ελλάδα

Τσιλίδης (FedHATTA): Η συζήτηση για τον υπεύθυνο τουρισμό είναι αναγκαία

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα το 2023 διαμορφώθηκε σε 32,735 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,836 εκατ. ταξιδιωτών το 2022, γεγονός που αντανακλά μία αύξηση της τάξης του 17%. Οι δε ταξιδιωτικές εισπράξεις «άγγιξαν» τα 20,46 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,7% σε σύγκριση με το 2022.

Το 2024 φαίνεται πως συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, με την τουριστική κίνηση να είναι αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σχολιάζει ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA).

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στο CNN Greece, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως η αύξηση της τουριστικής ζήτησης συνδέεται με την προβολή περιοχών όπως τα Ζαγοροχώρια, αλλά και λιγότερο επισκέψιμων προορισμών.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία σήμερα, προκρίνει το αυξημένο κόστος ζωής και την κλιματική κρίση και τονίζει πως «είναι ώρα να μιλήσουμε για υπεύθυνο τουρισμό και για τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους, με σεβασμό στους κατοίκους των προορισμών και το φυσικό περιβάλλον».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Λύσανδρο Τσιλίδη, Πρόεδρο της FedHATTA:

Το 2023 θεωρείται μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2024;

Η τουριστική κίνηση το 2024 είναι αυξημένη σε σχέση με το 2023, και αυτό παρατηρείται στις θεματικές εκδρομικές περιόδους όπως οι περίοδοι των εορτών, όπου η σύγκριση με πέρυσι δείχνει αυξημένα ποσοστά, αλλά και στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ταξιδιώτες για τη θερινή περίοδο, η οποία αναμένεται να κινηθεί δυναμικά αυτή την χρονιά.

Τα μηνύματα είναι θετικά από όλες τις αγορές του εξωτερικού οι οποίες, παρά την κρίση του κόστους ζωής και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, φαίνεται να είναι αποφασισμένες να κάνουν διακοπές.

Είναι μια ενθαρρυντική χρονιά και αυτό το χρειαζόμαστε και το περιμένουμε.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που θα επηρεάσουν την πορεία του φετινού τουρισμού;

Οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν να προτιμούν όλους τους προορισμούς της χώρας -τα νησιά του Νότιου και του Βόρειου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, την Κρήτη, αλλά και την ενδοχώρα, από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι οι Έλληνες θα ταξιδέψουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυξημένες, όμως, είναι και οι τουριστικές ροές από διεθνείς ταξιδιώτες, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Ινδία, την Ασία και τις ΗΠΑ. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό, γιατί οι στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες ετών που διατηρούμε με τους Συνδέσμους τουριστικών γραφείων άλλων χωρών αποδίδουν καρπούς.

Βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που φαίνεται να ξεχωρίζουν οι ταξιδιώτες -είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό- και, αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Παραδοσιακός προορισμός είναι τα νησιά του Ν. Αιγαίου όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ρόδος. Όμως, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το τουριστικό ρεύμα προς Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, Πελοπόννησο ή Χαλκιδική.

Ενδιαφέρον είναι ότι η προβολή περιοχών όπως τα Ζαγοροχώρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της ζήτησης, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας που παλαιότερα ανήκαν στην κατηγορία των «λιγότερο επισκέψιμων» προορισμών. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ασταμάτητα η Ομοσπονδία FedHATTA υλοποιώντας δράσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προβολής και ανάδειξης των περιοχών, όπως και οι Περιφέρειες.

Ποιες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα;

Τα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως η κρίση του κόστους ζωής, η οποία φαίνεται να διαμορφώνει ένα περιοριστικό καταναλωτικό περιβάλλον για τα Ελληνικά νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό, διαμορφώνουν ποικίλα τουριστικά πακέτα για όλα τα «βαλάντια», τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ταξιδιωτών.

Ο κλάδος χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις προκλήσεις της αγοράς και να προσφέρει ποιοτικό έργο στους ταξιδιώτες, και αυτό αποτελεί τη βασική μέριμνά μας.

Επιπλέον, η κλιματική κρίση η οποία προκαλεί φυσικές καταστροφές στους προορισμούς και ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ένας παράγοντας που αφορά τα τουριστικά γραφεία σε παγκόσμια κλίμακα και που θα πρέπει ήδη να συνυπολογίζουμε στις στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης. Είναι ώρα να μιλήσουμε για υπεύθυνο τουρισμό και για τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους, με σεβασμό στους κατοίκους των προορισμών και το φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button