Κόσμος

Πέρασε 20 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών μέχρι που… αθωώθηκε από δικαστήριο του Τέξας

Μετά από σχεδόν 47 χρόνια, το Ποινικό Εφετείο του Τέξας αθώωσε αυτή την εβδομάδα τον Κέρι Μαξ Κουκ, για τη δολοφονία της Λίντα Τζο Έντουαρτς το 1977, κηρύσσοντάς τον αθώο για ένα έγκλημα για το οποίο πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

«Η υπόθεση αυτή είναι γεμάτη με ισχυρισμούς για παραπτώματα της Πολιτείας που δικαιολογούν την ακύρωση της καταδίκης του προσφεύγοντος», έγραψε ο δικαστής Μπερτ Ρίτσαρντσον στη γνωμοδότηση του δικαστηρίου που παραδόθηκε την Τετάρτη, η οποία ανέφερε ότι αποσιωπήθηκαν στοιχεία που ήταν ευνοϊκά για τον Κουκ και ότι ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρώτη δίκη του το 1978 αποκαλύφθηκαν αργότερα ότι ήταν ψευδή.

«Και όταν πρόκειται για στέρεη υποστήριξη της πραγματικής αθωότητας, η υπόθεση αυτή τα περιέχει όλα – αποδείξεις ψευδών μαρτυριών, παραδοχές ψευδορκίας και νέα επιστημονικά στοιχεία».

Η υπόθεση περιλαμβάνει τρεις δίκες και πολλαπλές εφέσεις, μεταξύ άλλων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες για βιασμό και δολοφονία 21χρονης το 1977

Ο Κουκ κατηγορήθηκε για τον βιασμό, τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό της 21χρονης Έντουαρντς το 1977 στο Τάιλερ του Τέξας. Η συγκάτοικός της, Πόλα Ρούντολφ, τη βρήκε στο δωμάτιό της. Ο Κουκ ζούσε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με το θύμα, γεγονός που τον οδήγησε στο να γίνει ύποπτος. Ένα σύνολο δακτυλικών αποτυπωμάτων στη συρόμενη μπαλκονόπορτα της Έντουαρντς ταυτοποιήθηκε με τον Κουκ.

Η επιστημονική ανάλυση και η κατάθεση εμπειρογνωμόνων διέψευσαν τον ισχυρισμό ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στην πόρτα της βεράντας ήταν «φρέσκα».

Η καταδίκη σε θάνατο

Ο Κουκ καταδικάστηκε σε θάνατο στην πρώτη του δίκη το 1979, αλλά η καταδίκη του ανατράπηκε αργότερα κατόπιν έφεσης. Η δεύτερη δίκη το 1992 κατέληξε σε κακοδικία, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία. Μια τρίτη δίκη το 1994 έληξε με νέα καταδίκη και θανατική ποινή. Το Ποινικό Εφετείο του Τέξας ακύρωσε τη δεύτερη ετυμηγορία το 1996, αναφέροντας κακή συμπεριφορά της αστυνομίας και των εισαγγελέων.

Το 1999, τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA στο εσώρουχο της Έντουαρντς δεν ταυτίζονταν με τον Κουκ.

Ο Έντουαρντ Σκοτ Τζάκσον, κρατούμενος στη φυλακή της κομητείας Σμιθ και βασικός μάρτυρας στην πρώτη δίκη του Κουκ, κατέθεσε ότι ο Κουκ του είπε ότι είχε σκοτώσει την Έντουαρντς. Αργότερα ανακάλεσε τη μαρτυρία του, λέγοντας: «Είπα ψέματα γι’ αυτόν για να σωθώ». Ο Τζάκσον παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.

Πριν από μια τέταρτη δίκη το 1999, η πολιτεία πρότεινε στον Κουκ να δηλώσει «μη αμφισβήτηση» για φόνο. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη και του αναγνωρίστηκε ο χρόνος που είχε εκτίσει, γεγονός που οδήγησε στην αποφυλάκισή του. Ωστόσο, η καταδίκη του παρέμεινε.

Η αθώωση

Ο Κέρι Κουκ διατήρησε την αθωότητά του σε όλη αυτή τη διαδικασία και τώρα κρίθηκε επίσημα αθώος για τη δολοφονία της Έντουαρντς.

«Ο Κέρι υπέφερε πάρα πολύ για σχεδόν 50 χρόνια και τίποτα δεν μπορεί να του δώσει πίσω τη ζωή του», δήλωσε στο CNNi ένας από τους δικηγόρους του Κουκ, ο Γκλεν Γκάρμπερ της Πρωτοβουλίας Αθώωσης.

«Η απόφαση καθαρίζει επιτέλους και με σθένος το όνομά του και ταυτόχρονα καταγράφει το χρονικό της εξωφρενικής και αδιάκοπης παραβατικής συμπεριφοράς της Πολιτείας», δήλωσε ο Γκάρμπερ. «Είναι σημαντικό για τους κατοίκους του Τάιλερ, της κομητείας Σμιθ και του κόσμου να κατανοήσουν αυτή την παρωδία της δικαιοσύνης και να δουν αυτό που ήταν από την αρχή – ένα ενοχλητικό κυνήγι μαγισσών από κρατικούς παράγοντες».

Το CNNi επικοινώνησε με το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Σμιθ, Τζέικομπ Πούτμαν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, για να σχολιάσει. Η απόφαση του εφετείου αυτή την εβδομάδα σημείωσε ότι δεν καθιστά τους σημερινούς εισαγγελείς «με οποιονδήποτε τρόπο υπεύθυνους για τα γεγονότα του παρελθόντος σε αυτή την υπόθεση».

Ο 68χρονος σήμερα Κουκ είναι ένας από τους τουλάχιστον 199 ανθρώπους που καταδικάστηκαν άδικα σε θάνατο και αθωώθηκαν από το 1973, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. Η θανατική ποινή είναι νόμιμη σε 27 πολιτείες.

Με πληροφορίες από CNNi: Texas court exonerates man who spent nearly 20 years on death row for 1977 murder

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button