Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Μετά τον «χαρτοπόλεμο» Δούκα – Ανδρουλάκη αναζητείται ενωτική πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή

Στις διεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή (30/6) στρέφονται πλέον όλα τα βλέμματα στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις έντονες διαμάχες μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, καθώς εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εσωκομματική κάλπη, αλλά και την αμφισβήτηση που επικρατεί από τη νύχτα των Ευρωεκλογών γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού.

Οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ραγδαίες, μετά και τον σημερινό «χαρτοπόλεμο» στο ΠΑΣΟΚ, με τα σενάρια να είναι αντικρουόμενα, καθώς την αρχική εικόνα της ακραίας πόλωσης με εκατέρωθεν «μαχαιριές», διαδέχτηκε η πληροφορία πως από την πλευρά Ανδρουλάκη αναμένεται ενωτική πρόταση η οποία θα συνθέτει όλες τις απόψεις. Το βέβαιο είναι ότι στην Κ.Ε. θα υπάρξει μία «δόση» σύγκρουσης δίνοντας συνέχεια στις σημερινές ανακοινώσεις γύρω από τον οδικό χάρτη των εκλογών.

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν ξέρουν την ημερομηνία που θα ορίσει τις εκλογές . Μιλήσαμε με στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην ερώτηση μας κατά πόσο βλέπουν εφικτό να γίνουν εκλογές μέσα στον Ιούλιο σε μια διαδικασία αιφνιδιασμού, και μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο

Από την άλλη αν πάει τις εσωκομματικές εκλογές μέσα στον φθινόπωρο θα υπάρξει ένα κλίμα γκρίνιας, φθοράς και εσωστρέφειας και πολύ πιθανόν να υπάρξουν διαγραφές βουλευτών.

Από τον… πολιτισμό στις ειρωνείες

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Χάρης Δούκας μέσω επιστολής του γνωστοποίησε πως ζητά να γίνουν εκλογές για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου. Η χρονική συγκυρία που εστάλη η επιστολή δεν ήταν τυχαία, καθώς την Κυριακή θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του νυν προέδρου με αφορμή το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. Ο τελευταίος έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές εάν και εφόσον χρειαστεί.

Η βιασύνη και ο… Μαραθώνιος

Λίγο μετά την πρόταση του Χάρη Δούκα για εκλογές ηγεσίας στις 3 και 10 Νοεμβρίου, από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα» και: «Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου.

Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι τους προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι «…στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος».

Η νέα απάντηση Δούκα με «καρφί» σε Ανδρουλάκη

Άμεση ήταν η απάντηση του Χάρη Δούκα στην Χαριλάου Τρικούπη που συνέστησε να μην γίνονται βιαστικές κινήσεις στο αίτημα του δημάρχου της Αθήνας για κάλπες στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

«Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος», ανέφερε χαρακτηριστικά το επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως πηγές προσκείμενες στον κ. Δούκα, διέρρεαν πως ο Δήμαρχος της Αθήνας ετοιμάζει επίσης μία ενωτική πρόταση με στόχο η ΚΠΕ να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψηφιότητες για την ηγεσία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Χάρης Δούκας θα αναγγείλει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ αναμένεται να εκδηλώσει τις προθέσεις του και ο Παύλος Γερουλάνος.

Αμφίβολη παραμένει η υποψηφιότητα του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Όσον αφορά άλλες υποψηφιότητες, μοιάζει να απομακρύνεται το σενάριο να κατέβει υποψήφια η Μιλένα Αποστολάκη.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος έχει μιλήσει για μία σύγκληση προοδευτικών δυνάμεων δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και σύμφωνα με διαρροές βρίσκεται υπό σκέψη η πιθανότητα υποψηφιότητας. Στον ορίζοντα δεν φαίνονται άλλες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής και πλέον όλα θα ξεκαθαρίσουν σε λίγες ημέρες στο Κάραβελ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button