Πολιτική

Μητσοτάκης: «Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ στην Υγεία»

Για τη σημασία των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον χώρο της Υγείας τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα και είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «ygeiamou 2024 – Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος», ανέφερε πως «το σύστημα Υγείας στη χώρα έχει χρόνιες παθογένειες που πρέπει να διορθώσουμε. Είναι καλό να συζητάμε το πώς η ΤΝ θα μας βοηθήσει στον καρκίνο και την έρευνα αλλά έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα»

«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα κι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία. Έχουμε δρομολογήσει διάφορες αλλαγές διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε στην ψηφιακή εποχή»

«Έχουμε εφαρμογές κι είναι χρέος να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε κι είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται. Πρέπει να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε στην ψηφιακή εποχή. Η ψηφιακή πληροφορία έχει μεγάλη σημασία για εμάς αλλά με συναρπάζει το επόμενο βήμα. Π.χ. Πως θα μας βοηθήσει στη φαρμακευτική για παράδειγμα και στα διαγνωστικά για παράδειγμα. Όμως, η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα, είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη», πρόσθεσε.

«Ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ»

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. «Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως», συνέχισε.

«Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. SMS για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».

«Γιατρός, τεχνολογία και ενημέρωση του ασθενούς, με αυτά θα κάνουμε μία μεγάλη επανάσταση»

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτέ υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Αναφερόμενος δε και στην αξιοποίηση των δεδομένων, είπε επίσης πως «αν τροφοδοτήσουμε έναν αλγόριθμο με δεδομένα, οι διαγνώσεις θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι και στις περιπτώσεις αυτισμού. Γιατρός, τεχνολογία και καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, με αυτά μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη επανάσταση», κατέληξε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button