Οικονομία

Οι 4+2 δυνατότητες του ChatGPT που αξίζει να ανακαλύψεις

Το ChatGPT μπήκε στις ζωές μας πριν από περίπου δύο χρόνια και έπειτα από τη δωρεάν εμπορική διάθεσή του, τίποτα δεν είναι το ίδιο.

Πρόκειται για ένα chatbot το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI και βασίζεται σε μία σειρά προηγμένων αλγορίθμων deep learning και ένα ευρύ γλωσσικό μοντέλο που του επιτρέπουν όχι μόνο να κατανοεί τις εντολές ενός χρήστη αλλά και να απαντά σε αυτές με τον ίδιο τρόπο. Το εν λόγω μοντέλο AI λειτουργεί αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων έτσι ώστε να εξασκηθεί στη σωστή χρήση της γλώσσας και τη ροή μίας συζήτησης. Το ChatGPT είναι πλήρως προσαρμόσιμο σε ό,τι του ζητήσει ο χρήστης, είναι προσβάσιμο από PC και smartphones και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα μεγάλο εύρος εργασιών και λειτουργιών. Έλα να δούμε 4+2 που ίσως να μη γνώριζες.

  1. Εκμάθηση και εξάσκηση μίας ξένης γλώσσας

Όσο αφήνεις μία ξένη γλώσσα, τόσο σε αφήνει κι αυτή. Αν ζεις όμως στην Ελλάδα ίσως είναι κομματάκι δύσκολο να εξασκείς τα Γαλλικά ή τα Ιταλικά σου τακτικά. Εδώ είναι που η AI και το ChatGPT μπορούν να σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Απλά άνοιξε την πλατφόρμα και πες της τι θες να κάνεις, ζητώντας της παράλληλα να σου απαντά στη γλώσσα της προτίμησής σου. Ξεκίνα τον διάλογο μαζί της και όταν κολλάς κάπου, απλά ζήτα της να σου πει ποιο είναι σωστό (υπενθυμίζοντάς της να σε διορθώνει σε κάθε λάθος σου). Όχι κι άσχημα, έτσι;

  1. Προσομοίωση διαλόγων

Αύριο είναι μια μεγάλη μέρα αφού έχεις τη συζήτηση που είχες κανονίσει με τον διευθυντή σου για την αύξησή σου. Πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί όμως; Τι θα ‘λεγες για μία δοκιμή; Δώσε στο ChatGPT τον ρόλο του αφεντικού σου, ανάλυσέ του την κατάσταση και άφησέ το να σε εκπαιδεύσει, φέρνοντάς σε σε όσο το δυνατόν πιο δύσκολη θέση γίνεται. Ζήτα του προτάσεις για τις κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήσεις-παγίδες και κάνε πρόβα ξανά και ξανά, μέχρι να νιώσεις απόλυτα άνετος. Με την κατάλληλη προετοιμασία θα πας στο meeting έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και με τα επιχειρήματά σου όσο καλύτερα… ακονισμένα.

  1. Ταξιδιωτικός οδηγός

Ετοιμάζεσαι να επισκεφθείς ένα νέο μέρος και είσαι στη φάση της έρευνας; Πού να πας; Τι να δεις; Πού να φας; Πώς θα κινηθείς; Τι να αποφύγεις; Πού να μείνεις; Γιατί να φας τον χρόνο σου στο Google ψάχνοντας site προς site όταν μπορείς πάρα πολύ απλά να κάνεις μία ερώτηση στο ChatGPT; Το τελευταίο θα γίνει ο προσωπικός σου ξεναγός, δίνοντάς σου συμβουλές και δημιουργώντας ακόμα και συγκεκριμένα δρομολόγια έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς καλύτερα τον χρόνο σου. Έχε τον νου σου για εξελίξεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες ή χρόνια μόνο, για την περίπτωση που δεν έχουν αποτυπωθεί στο μοντέλο.

  1. Δημιουργική ανάπτυξη

Προσπαθείς για ώρες γράψεις μία ιστορία αλλά δεν σου ‘ρχεται έμπνευση; Κανένα πρόβλημα: το ChatGPT είναι εδώ για να σε «ξεκλειδώσει». Εσύ απλά τροφοδότησέ το με τα απολύτως απαραίτητα και άφησέ το να κάνει τα υπόλοιπα. Θα σου γράψει από στιχάκια μέχρι ολόκληρα κείμενα, αν και ιδανικά θα σου προτείναμε να το εκμεταλλευτείς στη φάση του brainstorming. Από μικρά στόρι μέχρι ολόκληρες νουβέλες, οι δημιουργικές δυνατότητες του ChatGPT θα σε εντυπωσιάσουν. Εκμεταλλεύσου το για να φτιάξεις τη βάση που χρειάζεσαι και μετά συνέχισε μόνος σου για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Bonus 1: Dungeon Master

Θες να παίξεις ένα επιτραπέζιο RPG αλλά δεν έχεις τους φίλους σου εύκαιρους; Δώσε στο ChatGPT τον ρόλο του Dungeon Master και άφησέ το να σε παρασύρει στον κόσμο της αρεσκείας σου! Είτε είσαι σόλο, είτε με κάποιον φίλο, απλά εξήγησε στο μοντέλο το setting που προτιμάς και είτε άφησέ το να δημιουργήσει εκείνο μία ιστορία, είτε δώσε του τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε εκείνη να ταιριάζει στα «θέλω» σου. Το αποτέλεσμα θα είναι λες και παίζεις πραγματικό pen & paper, με το ChatGPT να περιγράφει περιβάλλοντα και καταστάσεις, να ρυθμίζει την πλοκή και να σου χαρίζει αξέχαστες περιπέτειες!

Bonus 2: Μίλα σαν… πειρατής!

emporiko - plaisio

Όταν λέμε ότι το ChatGPT είναι πλήρως προσαρμόσιμο το εννοούμε. Άσχετα με τον λόγο για τον οποίο θα το χρησιμοποιήσεις, τι θα ‘λεγες αν του ζητούσες να σου μιλά… σαν πειρατής; Είτε στα Ελληνικά, είτε στα Αγγλικά, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να του το δώσεις τη σχετική εντολή κι εκείνο θα προσαρμόσει τις μετέπειτα απαντήσεις του στη γλώσσα των πειρατών! Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό, ιδίως αν του ζητήσεις να σου μιλήσει για ένα θέμα εντελώς «ξύλινο» όπως π.χ. οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button