Κόσμος

Ο Νετανιάχου πρέπει να επιλέξει σε ποιο πεδίο θα ηττηθεί

Δεν έχει γραφτεί μία μόνο φορά τους τελευταίους έξι μήνες αλλά σήμερα μοιάζει αναπόφευκτο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει λίγο ακόμη χρόνο όχι για να προχωρήσει το κυβερνητικό ή το στρατιωτικό του έργο αλλά για να επιλέξει τον τρόπο και το πεδίο στο οποίο θα ηττηθεί.

Μπορεί οι πιέσεις από τις ΗΠΑ να είναι ασφυκτικές τόσο προς τη Χαμάς όσο και προς το Ισραήλ για μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται για ακόμη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο… Ο Νετανιάχου λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν πως η Χαμάς πρέπει να υπογράψει άμεσα τη συμφωνία που προτείνει το Ισραήλ και λίγα λεπτά μετά την αποκάλυψη πως ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε με τους Αιγύπτιους αλλά και τους Καταριανούς διαμεσολαβητές υπογράμμισε πως η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ που δυναμιτίζει και μάλιστα ανοιχτά το όποιο περιθώριο υπάρχει σήμερα για θετική εξέλιξη και αυτό είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα πως ο ίδιος, και οι ακροδεξιοί του εταίροι, καθόλου δεν επιθυμούν το τέλος του χάους στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Οι πιέσεις όμως από την πλευρά των ΗΠΑ αυτή την φορά δεν υπάρχει τρόπος και κυρίως διάθεση να υποχωρήσουν ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει να κινηθεί ο Νετανιάχου… Ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να εξασφαλιστεί πως η φωτιά θα σβήσει και όχι απλά θα περιοριστεί και θα κάνουν τα πάντα για να το επιτύχουν. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι πιέσεις που ασκούνται στον Μπάιντεν από τους φοιτητές που καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να κινητοποιήσουν και τον Ντόναλντ Τραμπ… Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν διαχωρίζοντας για πρώτη φορά την θέση του απέναντι στον άνθρωπο με τον οποίο τον συνδέει πολύ στενή φιλία…

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ξεκάθαρα πλέον και αμερικανικό θέμα και μάλιστα εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα που θα καθορίσει το αποτέλεσμα και το κλίμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά συγκρούεται ανοιχτά με τις πιέσεις που ασκούνται στο Νετανιάχου από τους δύο ακραίους εταίρους του, Σμόντρις και Μπεν Γκβίρ οι οποίοι ανοιχτά και δημόσια εκβιάζουν πως εάν το Ισραήλ δεν συνεχίσει να επιτίθεται στη Γάζα όπως ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει δεσμευθεί τότε η Κυβέρνησή του θα πέσει…

Με τα συγκεκριμένα και μόνο δεδομένα στο τραπέζι οι επιλογές για το Νετανιάχου είναι μόνο μία… να επιλέξει σε ποιο από τα δύο πεδία, από ποιον από τους δύο «εχθρούς» θα ηττηθεί. Πλέον για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ δεν υπάρχει στο προσκήνιο ούτε η Τεχεράνη που θα ήταν μία σίγουρη και κυρίως άκρως αποδοτική λύση… Στην εξίσωση υπάρχει σαφώς και η κοινωνία που στην συντριπτική της πλειοψηφία εάν μπορούσε να κάνει κάτι αυτό θα ήταν να στείλει εκτός κυβερνητικού θώκου ολόκληρη την Κυβέρνηση.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το πότε θα πραγματοποιηθεί το παραπάνω σενάριο και όχι τόσο το με ποιους όρους. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ακόμη και για όσους ακό,η στηρίζουν τον «Μπίμπι» πως από τις ευθύνες δεν ξέφυγε ποτέ κανείς για μεγάλο τουλάχιστον χρονικό διάστημα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button