Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Ψηφιοποιείται το έγγραφο της στέψης του

Παρουσιάστηκε επίσημα το ιστορικό έγγραφο, το οποίο καταγράφει την άνοδό του στον θρόνο και τον πρώτο χρόνο της θητείας του του Κάρολου ως βασιλιά της Αγγλίας, έναν χρόνος μετά από τη στέψη του. 

Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η στέψη του πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2023 σε μία εκδήλωση που δεν έμοιαζε με τίποτα σε όσα είχε δει το έθνος εδώ και επτά δεκαετίες.

Το περίτεχνα παρουσιασμένο και επιμελώς φιλοτεχνημένο χειρόγραφο μεταφέρθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και παρουσιάστηκε στον βασιλιά και τη βασίλισσα Καμίλα από τη συγγραφέα του, Αντονία Ρομέο, υπάλληλο του Στέμματος στην Καγκελαρία.

Στο έγγραφο φυλάσσεται μία λεπτομερής περιγραφή της ανόδου του Καρόλου, ο σχολαστικός σχεδιασμός της στέψης και μία λεπτομερής καταγραφή όλων των στοιχείων από την υπέροχη πομπή μέχρι την βαθιά θρησκευτική τελετή στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

AP

Σχεδιάστηκε σε χαρτί αντί για το παραδοσιακό δέρμα ζώων

Για πρώτη φορά μέσα σε 700 χρόνια σχεδιάστηκε σε χαρτί αντί για το παραδοσιακό δέρμα ζώων. Αρχικά γραμμένο στα Λατινικά και τα Γαλλικά, η πρακτική της δημιουργίας του χειρόγραφου επίσημου εγγράφου του κράτους για τη στέψη του Βρετανού μονάρχη έχει ξεκινήσει από το 1308 και τη στέψη του Εδουάρδου Β’ και της βασίλισσας Ισαβέλας. Τα περισσότερα από αυτά τα ρολά φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχείο, ενώ το έγγραφο άρχισε να γράφεται στα Αγγλικά κατά τον 17ο αιώνα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον βασιλιά από το να αστειευτεί λέγοντας «τουλάχιστον είναι στα αγγλικά».

Ο Κάρολος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το δημιούργημα και ευχαρίστησε την καλλιγράφο Stephanie von Werthern-Gill και τον καλλιτέχνη Τίμοθι Νόαντ, ο οποίος βοήθησε στη διακόσμηση του εγγράφου με εθνικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το μονόγραμμα του βασιλιά στο παρελθόν.

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ευγνώμων είμαι», φέρεται να είπε ο Κάρολος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

karolos

AP

Ο νέος ιστότοπος για τη στέψη του Κάρολου

Σε μία ακόμη πρωτιά, το ρολό των 21 μέτρων ψηφιοποιήθηκε για το κοινό, με τον Κάρολο και την Καμίλα να ενθουσιάζονται με τον νέο ιστότοπο, όπου οι επισκέπτες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν συνεντεύξεις με άτομα που βοήθησαν στο στήσιμο της πολυτελούς τελετής της στέψης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίδας νομοθέτη Penny Mordaunt, που έγινε viral ως «η γυναίκα με τα μπλε» την ημέρα της στέψης, αλλά και του Ερλ Μάρσαλ, Δούκα του Νόρφολκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση κρατικών εκδηλώσεων. «Το να το έχουμε στο διαδίκτυο, το κάνει πιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους», παρατήρησε ο βασιλιάς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην παρουσίαση του ρολού δήλωσε: «Η στέψη σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική μας ιστορία και αντανακλά τα καλύτερα στοιχεία των εθνικών μας παραδόσεων, που θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε πως η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει να φέρει την «παράδοση στον 21ο αιώνα» και θα δώσει σε όσο το δυνατόν «περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να το δουν».

apfilm.jpg

AP

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα είχαν επίσης την δυνατότητα να δουν αρκετά άλλα ρολά τα οποία δημιουργήθηκαν για τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της μητέρας του και της βασίλισσας Βικτώριας μεταξύ άλλων.

apkarolos.jpg

AP

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button